Volledig scherm
© Thinkstock

'Medewerker PI Vught terecht ontslagen vanwege verzwijgen criminele contacten'

VUGHT - Een medewerker van de Penitentiaire Inrichting (PI) in Vught is vorig jaar januari terecht ontslagen vanwege 'ernstig plichtsverzuim'. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch besloten. De man zou contacten in de criminele wereld hebben gehad en dat niet bij de PI hebben gemeld.

De man werkte als senior complex-beveiliger toen een onderzoek naar hem werd ingesteld. Daarin kwam naar voren dat hij contacten had met onder meer leden van Satudarah en enkele gedetineerden, onder wie zijn broer. Ook zou hij onjuiste informatie hebben gegeven in een onderzoek naar een oud-collega. De man stapte naar de rechter toen hij werd ontslagen, omdat het volgens hem een vorm van discriminatie op grond van ras is.

De rechtbank oordeelde dat de oud-medewerker wel degelijk contact had met criminelen. De man verklaarde zelf dat hij het contact met onder meer zijn broer niet had gemeld, omdat hij dacht dat hij het alleen moest melden wanneer een bekende van hem in de PI werd opgenomen.

Discriminatie
Van discriminatie is volgens de rechter geen sprake geweest. "De verplichting melding te maken van contacten met personen met criminele antecedenten en personen die gedetineerd zijn of zijn geweest, geldt immers voor alle medewerkers van de PI en geldt ook ongeacht de afkomst van de personen met wie de medewerker contact heeft gehad."

Den Bosch e.o.