Volledig scherm
© Thinkstock

Meer zelfmoorden in gevangenis Vught dan andere gevangenissen

VUGHT - In de Penitentiaire Inrichting (PI) in Vught wordt vaker zelfmoord gepleegd dan in andere gevangenissen. Sinds 2011 beroofden 14 gevangenen zich er van het leven. Dat blijkt uit antwoorden die staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie heeft gegeven op de vragen van Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg (CDA).

Van Toorenburg stelde Dijkhoff begin februari meerdere vragen over de gevangenis in Vught nadat daar op 28 januari een gevangene brand had gesticht en aan zijn verwondingen overleed. Het Tweede Kamerlid wilde onder meer weten wat de uitkomsten zijn van het onderzoek dat de Dienst Justitiële Inrichtingen uitvoerde naar aanleiding van de brandstichting en hoeveel zelfmoorden er in de Vughtse gevangenis worden gepleegd.

14 zelfmoorden
Volgens Dijkhoff zouden er sinds 2011 in de gevangenis 14 gedetineerden zichzelf van het leven hebben beroofd. Daarbij waren dat er in zowel 2012 als 2014 en 2015 vier per jaar. In 2011 was dat er één in in 2013 niemand. Dit jaar is het tot nog toe enkel de man die in januari overleed. "In absolute zin komt suïcide meer voor in de PI Vught dan in de overige PI's", licht Dijkhoff toe in de antwoorden.

Een mogelijke verklaring van het hoge aantal zelfmoorden zou zijn dat er in de Vughtse locatie 'speciale regimes zijn voor bijzonder doelgroepen'. Doordat er bijvoorbeeld een penitentiair psychiatrisch centrum is, zou het suïciderisico ook hoger zijn.

Op de vraag over het veiligheidsonderzoek naar aanleiding van de zelfmoord in januari schrijft Dijkhoff dat de gevangenis in Vught voldoende maatregelen treft om dergelijke brandincidenten te voorkomen en eventuele gevolgen in te perken. Het Bureau Veiligheid en Integriteit gaat nog onderzoek doen naar de bouwkundige aspecten van de brandveiligheid bij de gevangenis.

Den Bosch e.o.