Volledig scherm

Minister Blok: geen ijzerzaagjes in schoenen naar binnengesmokkeld in EBI Vught

* UPDATE 15.00 uur * VUGHT – In de extra bewaakte gevangenis (EBI) in Vught zijn geen ijzerzaagjes in schoenen naar binnengesmokkeld. Het waren metalen plaatjes in schoenen waarop kartels waren aangebracht. Dat zei minister Stef Blok (Wonen) dinsdag in antwoord op vragen van D66.

De plaatjes kunnen volgens Blok niet gebruikt worden om te ontsnappen en het is ook niet mogelijk om iemand er dodelijk mee te verwonden.

D66-Kamerlid Gerard Schouw wilde weten wat er waar is van de berichten dat de EBI zo lek is als een mandje. Hij vreesde voor een groot veiligheidsrisico. Ook wees hij op de pillen waarmee de veroordeelde Lau G. onlangs zelfmoord kon plegen. Blok zei dat Lau G. deze pillen, die hij voorgeschreven kreeg, stiekem had opgespaard in een apparaat tegen snurken. Er wordt volgens hem wel degelijk gecontroleerd op medicijnen maar dit apparaat is niet zomaar te openen. „Hij was slimmer dan het systeem”, zei Blok.

Ook wees Schouw op de onrust onder het personeel van de gevangenis. Er zitten veel medewerkers ziek thuis en er zou sprake zijn van een gezagscrisis, waarbij de directie onder vuur ligt, en een doofpotcultuur, zei de D66’er. De minister beloofde dat er een onderzoek komt, maar dat zorgvuldigheid hierin voor snelheid komt. D66 wil juist dat er snel onderzoek wordt gedaan, omdat ook een gezagscrisis gevaarlijk is en eventueel snel maatregelen nodig zijn.

Een grotere versie van de fotographic.

Volledig scherm
© ANP

Den Bosch e.o.