Volledig scherm

Minister Schultz poogt verbrede A2 bij Vught veilig te stellen

DEN BOSCH/VUGHT - Minister Melanie Schultz van Haegen probeert de reeds verbrede A2 tussen Eindhoven en Den Bosch toch nog goedgekeurd te krijgen door de Raad van State. Door een aanpassing van het omstreden tracébesluit hoopt de minister van Infrastructuur en Milieu sluiting van de twee extra derde rijstroken te voorkomen.

"De lijn die de minister nu kiest, is opmerkelijk”, beoordeelt de Tilburgse hoogleraar natuurbeschermings- en waterrecht Kees Bastmeijer de manoeuvre van Schultz, die bij de Raad van State kan worden aangevochten. De minister redeneert nu volgens Bastmeijer dat de verbrede A2 geen veelbetekenende schade toebrengt aan het Natura 2000-gebied Vlijmens Ven, Moerputten en Bossche Broek en daarmee dus voldoet aan de Europese natuurbeschermingsregels. Dit zou blijken uit aanvullend onderzoek.

Daarom is het volgens Schultz bij nader inzien niet nodig om dergelijke schade te compenseren door nieuwe natuur aan te leggen. Gemikt wordt hier nog steeds op het terugbrengen van zeldzame blauwgraslanden nabij het Vlijmens Ven, maar dat gebeurt volgens de minister op vrijwillige basis, los van het snelwegproject.

Een tweede aanpassing van het tracébesluit is dat er een hogere waarde van geluidbelasting aan Herlaarhof en De Zwengel in Vught toegekend wordt. In het akoestisch onderzoek bleken namelijk kleine fouten te zitten.