Volledig scherm

Norovirus geconstateerd op 2 afdelingen van Reinier van Arkel in Vught

VUGHT - Op twee locaties van psychiatrische instelling Reinier van Arkel in Vught is afgelopen week het norovirus uitgebroken. Het gaat om de locaties Vijverhof en Magnolia. Volgens een woordvoerster gaat het om minder dan vijf gevallen. "Maar om verdere verspreiding te voorkomen, hebben we maatregelen genomen."

Op beide afdelingen verblijven vooral kwetsbare ouderen voor wie het virus gevaarlijker is dan voor gezonde mensen. "Ze hebben buikgriep, zijn misselijk en moeten braken", aldus de woordvoerster.

Familie is verzocht even niet op bezoek te komen en ook het restaurant van de locatie Magnolia is tot 1 mei gesloten. "Het zijn allemaal preventieve maatregelen. Als je streng bent, is het probleem weer snel verholpen." Volgens de woordvoerster is er niets bijzonders aan de hand. "Het norovirus komt in ieder willekeurig verpleeghuis voor."

Norovirus
Het norovirus is een groep van virussen die belangrijke verwekkers van diarree zijn. De ziekte is zeer besmettelijk. Klachten die dragers van het virus kunnen krijgen, zijn overgeven, diarree en misselijkheid. Klachten beginnen tussen 15 en 48 uur nadat iemand het virus binnenkrijgt. Het braken is vaak heftig en kan heel plotseling optreden. Ook koorts, hoofdpijn, buikpijn en buikkramp komen voor.

De verschijnselen gaan in de meeste gevallen vanzelf over na 1 tot 4 dagen. Bij jonge kinderen en mensen met een verzwakt afweersysteem kunnen de klachten langer duren. Over het algemeen is een norovirus infectie wel erg vervelend, maar niet gevaarlijk.