Volledig scherm
Een lange rij auto's staat op de vluchtstrook te wachten om af te kunnen slaan naar Vught. © Sandra Peerenboom

Nu al overlast door werkzaamheden bij knooppunt Vught (A2); 'Gebruik vluchtstrook gevaarlijk'

UPDATEVUGHT - De grootschalige werkzaamheden bij knooppunt Vught leiden nu al tot flinke drukte op de A2 en de Bossche randweg terwijl de échte overlast nog moet komen. Rijkswaterstaat zoekt uit wat de oorzaak is van de (onverwachte) overlast.

Het afslaand verkeer op de A2 naar Vught stroomt niet door. Hetzelfde geldt voor het verkeer vanuit Den Bosch richting de N65 en de A2. Tijdelijke verkeerslichten die zijn aangebracht, lijken niet goed afgesteld. De uitvoegstrook op de A2 staat zo vol dat automobilisten massaal gebruik maken van de vluchtstrook. 

Het oponthoud heeft te maken met de werkzaamheden die Rijkswaterstaat deze zomervakantie ter hoogte van knooppunt Vught uitvoert. Om in knooppunt Vught de doorstroming te verbeteren en de verkeersveiligheid te vergroten worden er bij de verkeerslichten twee extra rijstroken, zogenoemde opstelstroken, gerealiseerd. 

Verkeerslichten

Quote

Oneigen­lijk gebruik van de vlucht­strook is onveilig en kan gevaarlij­ke situaties veroorza­ken

Eric van Beerendonk, Woordvoerder Rijkswaterstaat

Van de twee extra opstelstroken wordt er één gerealiseerd bij de verkeerslichten op de Randweg richting de snelweg A2 en de andere wordt aangebracht bij de verkeerslichten op de afrit van de snelweg A65 richting Den Bosch. Ook wordt ter plaatse het bestaande asfalt vernieuwd.

In samenspraak met de gemeente Vught wordt gelijktijdig op de Grote Gent een extra opstelstrook voor het verkeerslicht richting het knooppunt aangebracht. Hierdoor gaat de situatie daar ter plaatse van één opstelstrook naar twee. Ook de verkeerslichtinstallaties worden aangepast.

Overlast

Tot 20 juli vinden volgens Rijkswaterstaat kleinschalige werkzaamheden in de bermen plaats, met name in de nacht. Die zouden moeten leiden tot minimale overlast.

De grootschalige werkzaamheden met veel overlast starten 20 juli.  Tot en met 12 augustus worden bijna alle richtingen vanuit Den Bosch afgesloten. Via knooppunt Vught is het tijdens deze drie weken alleen mogelijk om vanuit Den Bosch richting Tilburg te gaan. Alle andere richtingen vanuit Den Bosch zijn dicht. Het blijft wel mogelijk om vanaf de A2, uit de richting van Eindhoven, Den Bosch in te rijden. Ook het doorgaande verkeer op de A2 en de A65 ondervindt volgens Rijskwaterstaat geen hinder. 

De gele borden langs de weg en teksten op digitale informatiepanelen langs en/of boven de weg geven ter plaatse informatie over de werkzaamheden en verkeersmaatregelen. 

Oorzaak

Volgens woordvoerder Eric van Beerendonk bekijkt Rijkswaterstaat momenteel wat de oorzaak is van de (onverwachte) drukte donderdagochtend. ,,De tijdelijke situatie geldt al een aantal dagen en er zijn eerder geen problemen geweest", zegt hij. 

Het is volgens hem in ieder geval niet wenselijk om in dit geval de vluchtstrook te gebruiken. ,,Oneigenlijk gebruik van de vluchtstrook is onveilig en kan gevaarlijke situaties veroorzaken."