Osse fotografe exposeert in PI Vught: ‘Praten over detentie blijft lastig’
VUGHT - Zit je vader of je moeder in de gevangenis? Niet bepaald iets om van de daken af te schreeuwen. ,,Lastig om over te praten, het blijft een taboe", zegt fotografe Wiosna van Bon.
Delen per e-mail
In de gevangenis in Vught probeert de Osse fotografe te laten zien wat het voor de naaste familie betekent als een gezinslid een tijdje achter slot en grendel komt te zitten. Het bijzondere fotoproject, 'Family Stranger', is bedoeld voor personeel van de gevangenis én voor mensen die in Vught op bezoek gaan bij hun geliefde. De bezoekers krijgen andere foto's te zien dan de werknemers van de Penitentiaire Inrichting.
Ik wil de kwetsbaarheid van de achterblijvende familie laten zien
Van Bon (26) hoopt met haar foto’s te laten zien hoe ingrijpend het is als iemand uit je gezin naar de gevangenis moet. ,,Je kunt het vergelijken met het rouwproces dat je doormaakt na een overlijden. Ik wil die menselijke kant tonen, de kwetsbaarheid van de gezinsleden laten zien. Hoe is het als iemand die je het meest vertrouwde, een misdaad pleegt? Kun je dat accepteren? Je komt uit bij zulke ethische vragen.”
Openheid
Voor de Osse fotografe was ‘Family Stranger’ het afstudeerproject aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Van Bon werkt nog aan het bijbehorende fotoboek. ,,Dat zal het taboe ook niet wegnemen, maar ik hoop wel dat het bijdraagt aan iets meer openheid over dit onderwerp. Dat kan het gat tussen de achterblijvende gezinnen en de samenleving verkleinen. Ik kom uit een SP-stad, dat heeft toch wel invloed op me. Ik kies vaak voor sociale onderwerpen als eenzaamheid en de zwakkere groepen in de samenleving.”
In het project werkte Van Bon samen met Exodus, een organisatie die gedetineerden en ex-gedetineerden opvang en begeleiding biedt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.