Volledig scherm
Caro Sicking en Frank van Empel. © Marc Bolsius

Parkinson kan relaties slopen maar niet die van Frank en Caro (video)

VUGHT - Van parkinson ga je beven, sloffen, zeveren. Maar de ziekte maakt ook een ander mens van je. Met dat verhaal, over de beproevingen van parkinson, touren Frank van Empel, parkinsonpatiënt, en zijn partner Caro Sicking langs zaaltjes binnen en buiten Brabant. Parkinson Hotel Project is de naam.

Thuis in Vught zag Caro sluipenderwijs haar avontuurlijke creatieveling veranderen in een wantrouwige mopperkont, die niet zelden zei het leven zat te zijn. Hun eigen relatie stond door de ziekte een paar keer op springen.

Ingrijpende operatie
Frank onderging vorig jaar een ingrijpende operatie. Door diepe-hersenstimulatie van 2 elektrodes in zijn brein kan hij het trillen aan banden leggen. Maar zijn emoties zijn ook stabieler geworden. Minstens zo belangrijk is het besef bij zowel Caro als Frank dat ze nu eenmaal met de nukken van een ongenode gast moeten dealen. En dus zegt Caro als het nodig is: 'Nou moet je wegwezen Parkie, ik wil even met Franky spreken'.

In het Brabants Dagblad van dinsdag een uitgebreid interview met Frank van Empel en Caro Sicking.

Korte impressie Bijeenkomst door, voor en met mensen met de Ziekte van Parkinson en/of hun naasten. Doel: emancipatie en verbetering van kwaliteit van leven. Plaats & tijd: MFA Het Spoor, Contour de Twern, Schaepmanstraat 36, Tilburg op 27 februari 2016 Iedereen kent het trillen, de stijfheid en traagheid waar mensen met de Ziekte van Parkinson mee kampen. Minder bekend zijn de psychische veranderingen. Als je je daarvan bewust bent, kun je ermee leren omgaan. Dat geldt voor degene met Parkinson én voor diens omgeving. Initiatiefnemer en schrijver van ‘Parkinson Hotel’, Frank van Empel, vecht ruim 10 jaar tegen zijn ongenode gast. Hij heeft met muzikanten een concreet programma ontwikkeld: muziek en dans, persoonlijke verhalen, videobeelden, uitnodigend om mee te doen en contact te leggen.

Den Bosch e.o.