Volledig scherm
Paul Glaser en Valéry van Gorp voor het eerste paneel van de tentoonstelling. © Jan van de Ven

Paul Glaser opent expositie in Vught over joodse Roosje

VUGHT - Met een dansje met de vrouw die Roosje speelt, opende Paul Glaser donderdag de expositie 'Dansen met de vijand' in Nationaal Monument Kamp (NMK) Vught.

De expositie is volledig gewijd aan de joodse vrouw Roosje Glaser (1914-2000), de tante van Paul Glaser. Hij is tevens de schrijver van het aangrijpende boek 'Dansen met de vijand, het oorlogsgeheim van tantje Roosje'. De tentoonstelling in Vught toont beelden van het indrukwekkende levensverhaal van de joodse vrouw, die ooit een succesvolle danslerares was in Den Bosch.

Brabants verhaal
Ook zijn originele film- en Polygoonbeelden te zien waarin Roosje dansles geeft en uitstapjes maakt. "Het boek wordt nu overal ter wereld gelezen, maar het blijft een vooral Brabants verhaal", zei Paul Glaser bij de opening. Roosje Glaser was van februari tot en met september 1943 gevangen in Kamp Vught. Ze was ook in Westerbork en Auschwitz.

Naast het boek en de expositie is er ook een theatervoorstelling gemaakt over het leven van Roosje Glaser. Bij de opening in Vught waren bekende Nederlanders aanwezig, zoals sportpresentator Tom Egbers (de partner van Janke Dekker, die de theatervoorstelling produceert), Michael van Praag (mede-producent) en zijn nicht Marga van Praag.

De expositie in NMK Vught is geopend van vrijdag 15 april tot en met 8 januari 2017.

Volledig scherm
Paul Glaser voor een foto van zijn tante Roosje bij de expositie in Nationaal Monument Kamp Vught. © Robert van Lith
Volledig scherm
Michael van Praag in gesprek met zijn nicht Marga van Praag. © Robert van Lith

Den Bosch e.o.