Pietertjespad voert jeugd langs Vughts erfgoed

VIDEOVUGHT - Geschiedenis moet je doorgeven en dat is precies wat ze in DePetrus in Vught tijdens Open Monumentendag doen. De wandelspeurtocht van het in samenspraak met basisschoolleerlingen te ontwikkelen Pietertjespad neemt de jeugd op speelse wijze mee langs het erfgoed van Vught.

Volop geheimzinnigheid de afgelopen weken in en rondom ontmoetingscentrum DePetrus in Vught. Want wie was toch die Pietertje die ergens vastzat? De spectaculaire bevrijding van het poppetje geschiedde zaterdagmiddag tijdens Open Monumentendag. Een replica van het figuurtje daalde hangend aan een drone vanuit de nok van de voormalige Petruskerk af en werd verwelkomd door de aanwezige kinderen.

Vondst

Volledig scherm
Afbeelding van de originele 'Pietertje' bovenin DePetrus in Vught © Vughts Museum

Het origineel van het werkje bevindt zich tussen de gewelven en het dak van DePetrus en is niet zichtbaar. Het maaksel werd tijdens de restauratie enkele jaren geleden aangetroffen. De 65 centimeter lange creatie van leisteen - in de vorm van een soort trekpop - is waarschijnlijk van de hand van een bouwvakker die het tegen een van de balken in het gewelf heeft gespijkerd. "We weten niet of dat bij de bouw in de periode 1882 - 1884 of bij een van de restauraties van de kerk is gebeurd. Het is aannemelijker dat het tijdens een van de restauraties is geschied omdat het van resten van leisteen is vervaardigd", aldus Henk Smeets, voorzitter van het Vughts Museum.

Jeugdactiviteiten

Het poppetje is na de vondst onlangs tot Pietertje gedoopt. Het beeldmerk van Pietertje wordt als symbool voor jeugdactiviteiten in ontmoetingscentrum DePetrus ingezet. "Dat betekent bijvoorbeeld dat in de vitrines van het Vughts Museum voorwerpen verschijnen die in een audiotour zijn opgenomen waarbij de kinderen op zoek gaan naar Pietertjes". Op vergelijkbare wijze wordt gewerkt aan een wandelspeurtocht door Vught waarbij kinderen opdrachten krijgen waarmee ze Vught aan Pietertje kunnen laten zien. "Het Pietertjespad gaat het Vughtse erfgoed op een speelse manier naar de basisschooljeugd brengen", aldus Marian van den Heuvel, coördinator communicatie van DePetrus. "Het is heel bijzonder dat het pad samen met basisschoolleerlingen gestalte krijgt. Erfgoed Brabant gaat dit vanwege de unieke opzet daarom als voorbeeldproject voor de regio kenbaar maken."