Volledig scherm
© RGBStock

Politiek Vught worstelt met plan Zionsburg

VUGHT - Er heerst grote verdeeldheid binnen de Vughtse politieke partijen over de bouwplannen van de Marggraff Stichting op de landgoederen Zionsburg en Elzenburg/ Kapellebos. Dat bleek donderdagavond tijdens de raadscommissie.

De plannen omvatten de restauratie van de in 2003 afgebrande rijksmonumentale villa Zionsburg, het bouwen van zeven woningen achter de villa (Zionsburg II), een portierswoning op de locatie ‘Parva Domus’ en het bouwen van drie landhuizen op landgoed Elzenburg. „Doe dit niet”, was de duidelijke boodschap van CDA-er Willem Kraanen. „Het plan is over de top en heeft een hoog ‘Efteling-gehalte’. Het past niet bij de filosofie van de Marggraff Stichting."

Wederopstanding Zionsburg
VVD-fractievoorzitter Mark du Maine dacht er geheel anders over en heeft geen enkele moeite met het toekennen van extra bouwmogelijkheden aan de stichting. „We staan aan de vooravond van de wederopstanding van Zionsburg. Van grote toegevoegde waarde voor het Vughtse centrum."

Historische waarden
De insprekers Boudewijn Reijenga en Frank de Rouw benadrukten de belangrijke historische waarden van de unieke landgoederen. „Het landhuis herbouwen is prima maar Zionsburg II realiseren, is totaal onnodig”, aldus Reijenga. De Rouw liet weten bezig te zijn met het oprichten van de actiegroep ‘Het bos is de klos’. „Elzenburg, een pareltje, wordt verpatst voor een ontwikkeling in het centrum!” Lees vrijdag meer over het plan Zionsburg in het Brabants Dagblad, editie Den Bosch.