Volledig scherm
Het Veilige Huis roept op ook met verstandelijk beperkten open te praten over seks. © Thinkstock

'Praat over seks, ook met een verstandelijk beperkte'

VUGHT - Mensen met een verstandelijke beperking worden ook verliefd, gaan relaties aan en met elkaar naar bed. Tegelijkertijd is het ook een kwetsbare groep die vaker te maken krijgt met grensoverschrijdend gedrag en misbruik. 

,,Dus wordt het tijd dat taboes worden doorbroken", zegt Arine van Neutegem, moeder van een 16-jarige zoon met een verstandelijke beperking én één van de oprichters van Het Veilige Huis. ,,En dat we niet alleen over de negatieve kant van seksualiteit praten maar ook over de positieve. Dat seks ook voor deze groep bespreekbaar wordt." 

Thema-avond

Het Veilige Huis helpt ouders, professionals en organisaties om weerbaarheid en seksuele opvoeding op de agenda te zetten, bespreekbaar te maken en het daadwerkelijk handen en voeten te geven. Dinsdag 7 november houdt de vrijwilligersorganisatie in samenwerking met Novalis en KansPlus Bossche Ommelanden een thema-avond over seksualiteit een verstandelijke beperking. Bio psycholoog, therapeut, docent en auteur Martine Delfos houdt een lezing over het onderwerp en er is een informatiemarkt. 

Volgens Mona van der Sloot van opleidingscentrum Cello kan op tijd, goede voorlichting geven veel leed voorkomen. ,,Door er vroeg op een positieve manier over te praten kun je negatieve ervaringen mogelijk uitbannen", zegt zij. ,,Voorheen gingen wij zelf vaak met cliënten in gesprek maar dat zie je verschuiven naar gesprekken tussen cliënt en hun persoonlijk begeleider of ouder. Dan is het dus ook belangrijk dat zij handvatten hebben om dit gesprek te kunnen voeren. Tijdens een thema-avond zoals in Vught ontmoeten de diverse partijen elkaar en kunnen ze van elkaar leren."

De avond begint om 19.00 uur, de lezing om 19.30 uur. De toegang bedraagt 5 euro, inclusief koffie of thee. Novalis bevindt zich aan de Industrieweg in Vught.

Lees morgen de volledige reportage over seksualiteit en een verstandelijke beperking in het Brabants Dagblad, editie Den Bosch.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement