Volledig scherm
Foto cheque eindbedrag, van links naar rechts: Katrijn van Weegberg (Stichting Swim to Fight Cancer ‘s -Hertogenbosch), Hanneke van der Voort (projectleider Swim to Fight Cancer ’s-Hertogenbosch), Marc Lammers (voorzitter Stichting Swim to Fight Cancer ‘s -Hertogenbosch), Naomi Flach (ambassadeur Kids Swim), Sjoerd Janssen (Kids Swim), Limore Noach (stichting Fight cancer), Tatiana Krumm (Stichting Swim to Fight Cancer ‘s -Hertogenbosch). © Swim To Fight Cancer

Ruim half miljoen euro opgehaald bij Swim to Fight Cancer in Vught: 'Groot feest met lach en traan'

DEN BOSCH/VUGHT – De derde editie van 'Swim to Fight Cancer' heeft voorlopig bijna 519 duizend euro opgebracht. Dat is meer dan twee jaar geleden. Het Bossche evenement, met ruim achthonderd zwemmers, werd zondag in Vught gehouden. De organisatie van Swim To Fight Cancer spreekt van een groot succes. ,,Een groot feest met een lach en een traan op het strand van de IJzeren Man.”

De organisatie van 'Swim' moest op het allerlaatste moment overschakelen naar 'Plan B' omdat het water in de Singelgracht en de Dommel in Den Bosch te vies was."

Gezondheidsrisico

Een hoofdrol bij de onthulling van het voorlopige bedrag was er voor de 8-jarige Naomi Flach die vorig jaar te maken kreeg met kanker. Ze schreef de cijfers op een grote cheque. Daarvoor werd het Bossche meisje met een zogenaamde flyboard naar de kant gebracht. "Dat was heel leuk", aldus Naomi.

Het meisje uit Den Bosch wilde aanvankelijk zoals ruim 100 andere kinderen een deel met haar vader zwemmen. De oncoloog raadde dat af. Naomi volgde de verrichtingen van haar vader Wouter daarom vanuit een witte drijvende zwaan. "Ik kreeg onderweg kramp", vertelt vader wanneer hij weer op het droge staat. Stoppen was vandaag geen optie. Mijn dochter Naomi heeft er ook voor moeten vechten."

Trots

,,We hebben allemaal wel iemand die we aan een ziekte als kanker verloren hebben", aldus voorzitter Marc Lammers van de stichting Swim to Fight Cancer. 

,,Het geld gaat naar onderzoek zodat we kanker steeds meer kunnen genezen. Ik ben zo trots op die vele honderden zwemmers die in het koude water hebben gezwommen. Plan B in Vught was vandaag prima. De volgende keer toch graag weer in Den Bosch als het kan; plan A, ja."

De volgende editie van Swim To Fight Cancer is reeds aangekondigd en vindt in september 2019 plaats. Vermoedelijk dan wel in de Bossche binnenstad.

Volledig scherm
© Rob Voss