Volledig scherm
Annemarie Vaes, al vele jaren hoofd opleidingen bij SKO © Chris Korsten

SKO profileert zich in Vught

VUGHT - Het schooljaar is op vele plaatsen al weer begonnen. Dat geldt nog niet voor de avondopleidingen van SKO die pas volgende week van start gaan. Maandagavond was er wel alvast een informatiebijeenkomst op het Maurick College in Vught, dat al jarenlang samen met het Jeroen Bosch College als locatie van de praktijkgerichte onderwijsinstelling fungeert. De opkomst was redelijk.

Verdieping op het gebied van leidinggeven, daar is Patricia Knevel uit Oisterwijk naar op zoek. "Ik werk als eerste verantwoordelijke van twee Tilburgse zwembaden van de Amarant Groep. Dat doe ik nu zo'n zes jaar. Vorig jaar heb ik een SKO-opleiding gevolgd op het terrein van middelmanagement. Dat is me zo goed bevallen dat ik hier binnenkort twee modules ga volgen om wat méér vertrouwd te raken met de financiële aspecten. Het plan is om volgend jaar weer een stapje verder te gaan. De kans is aanwezig dat ik dan voor het praktijkdiploma boekhouden zal gaan", sprak Knevel. Ze is een van de zeshonderd cursisten. Hun leeftijden zijn gevarieerd: grofweg van twintig tot zestig jaar. De letters SKO vormen overigens een afkorting van Stichting Kontract Onderwijs, een naam die tegenwoordig vrijwel nooit meer gebruikt wordt.

"Bij ons instituut zijn 21 kortdurende klassikale opleidingen voor met name kantoorfuncties op zowel mbo- als hbo-ad-niveau ondergebracht. Aan elke opleiding is een landelijk diploma gekoppeld. Daarnaast organiseren we ongeveer evenveel losse cursussen waarbij aan het einde van de rit een certificaat behaald kan worden. De relatie met de praktijk is telkens expliciet aan de orde", verduidelijkte hoofd opleidingen Annemarie Vaes.

Conny van den Hoogen is een van de docenten. Ze geeft onder meer Nederlands en Zakelijk Duits. "Duits is nog altijd gewild. De taal van onze oosterburen is in veel sectoren van belang. Denk bijvoorbeeld aan de productie- en de metaalindustrie en niet te vergeten de handel. Menigeen verkeert in de veronderstelling dat het een moeilijke taal is vanwege al die naamvallen. Maar ach, als je een paar foefjes aanleert, vormen die naamvallen nauwelijks nog een obstakel", aldus Van den Hoogen.

Volledig scherm
SKO vindt elke maandagavond onderdak bij het Maurick College in Vught en elke dinsdagavond bij het Jeroen Bosch College © Chris Korsten