Volledig scherm
Het metershoge geluidsscherm langs de A2 is klaar. Op foto het Maurickplein. © Sandra Peerenboom

Special: Vught wil niet nog meer geluidsschermen

VUGHT - Een Verdiepte ligging van de N65 en het spoor kan voorkomen dat het aantal kilometers geluidsscherm in Vught oploopt van 7 naar 25.

Nu al is de gemeente, met zo'n zeven kilometer geluidsscherm, ervaringsdeskundige als het gaat om geluidsdemping. In de toekomst dreigt daar nog zo'n achttien kilometer aan beton bij te komen, heeft de gemeente geïndiceerd.

Ondertussen zijn andere ontwikkelingen gaande op het gebied van geluidsreductie. Oud-Bosschenaar Ysbrant Wijnand, professor aan de Technische Universiteit Twente, werkt aan een geluidsdiffractor: "De geluidsdiffractor is een diepe goot langs de weg die het geluid van banden opvangt en dit naar boven afkaatst."

Komt geluidshinder van wegen boven de 48 dB, dan moet Rijkswaterstaat maatregelen treffen. Met een dergelijke goot zou het aantal betonnen schermen langs wegen in de toekomst kunnen afnemen.

Meer over de geluidschermen en de inovaties voor het verminderen ervan, is te lezen op bd.nl/geluidsschermen. Daar is een digitaal magazine, gemaakt door studenten van Nero

Den Bosch e.o.