Mieke Bosman is stapelverliefd op haar 'paleisje'.
Volledig scherm
Mieke Bosman is stapelverliefd op haar 'paleisje'. © roy lazet

Stapelverliefd op voormalig klooster Mariaoord in Vught: 'Er heerst hier nog steeds de serene sfeer'

VUGHT - In de kapel van het voormalige meisjespatronaat Mariaoord komen zes appartementen. Het is de laatste fase van Parc Glorieux, een herontwikkeling van een bijzondere rijksmonumentale plek aan de Glorieuxlaan in Vught. 

Het rijksmonumentale hoofdgebouw werd door projectontwikkelaar Synchroon eerder al omgevormd tot 32 appartementen. Om het betaalbaar te maken, volgden achter het hoofdgebouw nog een complex met 11 nieuwbouwappartementen en 8 woningen aan de Charlotte van Beuningenlaan. Nu volgt dus de kapel. Eerdere plannen zoals een bedrijfsverzamelgebouw in de kapel bleken volgens Mark Hassink, directeur van Vrijborg Vastgoedontwikkeling, financieel niet haalbaar. ,,Vorig jaar hebben wij samen met Nico de Bont de herbestemming van de kapel opgepakt en architect Steven Woudstra uit Schijndel gevraagd voor het ontwerp. Het plan is in nauwe samenspraak met de bewoners van het hoofdgebouw 'Parc Glorieux' tot stand gekomen. De verkoop is inmiddels gestart. We verwachten dat de appartementen in de kapel eind 2018 klaar zijn."

Stapelverliefd

Mieke Bosman kocht in 2011 als eerste een appartement in het voormalige klooster. ,,Ik zette hier één stap binnen en was op slag stapelverliefd", zegt ze over haar eigen 'paleisje' op Parc Glorieux in Vught. De Vughtse groeide op in Den Bosch, woonde een tijd in Frankrijk en tot een aantal jaren geleden in Uden. Na het overlijden van haar man werd het landhuis waar ze inmiddels alleen woonde te groot. ,,Ik had het huis verkocht en wilde naar een appartement maar had nergens een klik mee totdat ik hier kwam. Ik dacht: dit moet ik hebben en gauw ook."

Quote

Er heerst hier nog steeds de serene sfeer van een klooster

Mieke Bosman

Bosman, tevens voorzitter van de Vereniging van Eigenaren (VvE), viel niet alleen voor het appartement maar ook voor de sfeer die Parc Glorieux uitademt. ,,Hazenberg Bouw en Nico de Bont hebben met respect voor de oude elementen het pand volledig gestript. De uitstraling is behouden gebleven. Er heerst hier nog steeds de serene sfeer van een klooster. Kijk eens buiten. Het voelt alsof ik in een bos woon." 

Lees donderdag 20 juli meer over de herontwikkeling van het voormalige klooster in het Brabants Dagblad, editie Den Bosch en Meierij.

De oostzijde van de kapel van Mariaoord wordt zo veel mogelijk in de oude staat gelaten, al komen er wel ramen in voor meer daglicht.
Volledig scherm
De oostzijde van de kapel van Mariaoord wordt zo veel mogelijk in de oude staat gelaten, al komen er wel ramen in voor meer daglicht. © Vrijborg/Nico de Bont