Studenten en statushouders ontmoeten elkaar bij de boer: 'We kunnen veel van elkaar leren'

VUGHT/DEN BOSCH - Negen studenten van de HAS en negen Syrische en Eritrese statushouders uit Den Bosch maakten vrijdagmiddag kennis. Met elkaar én met boeren uit de regio. Het idee: elkaars eten leren kennen.

Op tandems verkenden de nieuwe Nederlanders en HAS-studenten het boerenland. Na een aftrap van gedeputeerde Anne-Marie Spierings bij het Provinciehuis, gaat de tocht langs tuinderij de Guijt en melkveehouderij Dungense Polder, voor een kennismaking met de agrarische sector en échte Nederlandse producten als boerenkool en kaas. 

Uitwisseling
Onderweg maken de duo's al fietsend ook kennis met elkaar. Er worden weetjes uitgewisseld over het eten hier en daar, in gebrekkig Nederlands en Engels en met handen en voeten. ,,Heel leuk om elkaar zo eens te ontmoeten", zegt student Food Innovation Lauke Bosch (21). ,,Ik had er eigenlijk nooit bij stilgestaan wat zij nou eten. En ik ben hierdoor ook wel nieuwsgierig geworden naar de Syrische keuken." Fietsmaatje Yonas (22) uit Eritrea vindt het Nederlandse eten andersom ook wel interessant. ,,Ik kende alleen nog maar appeltaart. Dat vond ik wel lekker", lacht hij. 

Van elkaar leren
,,We kunnen zoveel van elkaar leren", zegt Dalila Sayd, de onderneemster met koksachtergrond én Marokkaanse roots achter het project 'Wortel Schieten'. ,,Om elkaar goed te kunnen begrijpen, is het van belang om ook elkaars tradities en cultuur te leren kennen. Eten maakt daar een belangrijk deel van uit." 

Sayd heeft meer plannen om statushouders, studenten en boeren bij elkaar te brengen. ,,Ik hoop dat dit het begin is van een uitwisseling van eetculturen."

Volledig scherm
Merhawi Kidane uit Eritrea oogst een prei. © roy lazet