Tachtig parachutisten springen boven Brabant, maar niet iedereen: 'Balen natuurlijk'

VIDEOVUGHT - Onder toeziend oog van honderden mensen sprongen zeven parachutisten boven Fort Isabella in Vught naar beneden. Maar niet iedereen sprong het vliegtuig uit: voor de tandemsprong was de bewolking uiteindelijk te laag, waardoor onder meer een Heusdense wethouder moest terugkeren naar Rotterdam.

Op meerdere locaties in Brabant waren zaterdag sprongen vanwege het Zuiderwaterliniefestival. Zo sprong Commissaris van de Koning van Brabant Wim van de Donk boven Terheijden uit een Hercules-vliegtuig van de luchtmacht. ,,Een heel avontuur. Erg leuk om te doen", sprak hij achteraf. In heel Brabant sprongen zo tachtig mensen uit militaire en civiele vliegtuigen.

Tekst gaat verder onder video

Maar in Vught ging dat nog niet helemaal goed. Het was zelfs de vraag of er überhaupt gesprongen kon worden, terwijl honderden toeschouwers naar Fort Isabella waren gekomen. ,,Ik kan nog geen garantie geven", sprak Hans Mars van Skydive Rotterdam vooraf. 

Uiteindelijk konden er zeven parachutisten springen. Na een aantal normale sprongen volgden nog vier spectaculaire sprongen. Twee parachutisten landden met hoge snelheid in het veldje, twee anderen gingen tijdens de daling op andermans schouder staan, tot verbazing van de aanwezigen.

Daarna moesten eigenlijk de duosprongen volgen. Daaronder was één sprong geveild voor het goede doel en een andere sprong zou worden verricht door de Heusdense wethouder Thom Blankers. ,,Maar voor een tandemsprong hebben we zeker 9000 voet hoogte nodig", zo sprak Mars. En daarvoor hing de bewolking toch echt te laag. En dus ging de duospringers weer terug naar Rotterdam. ,,Wel balen natuurlijk", sprak de wethouder achteraf. ,,Maar de vlucht was wel een avontuur op zich. We vlogen vrij laag en hebben een mooi uitzicht gehad over de linie." 

Na de parachutesprong begon op rondom Fort Isabella het Zuiderwaterliniefestival, dat aandacht moet geven aan de historische waarde van de linie. Op het terrein werd een kunstwerk onthuld en was onder meer muziek, cabaret en kinderactiviteiten. 

Parachutisten boven Vught
Volledig scherm
Parachutisten boven Vught © Bart Gotink/BD
Parachutisten boven Vught
Volledig scherm
Parachutisten boven Vught © Bart Gotink/BD

De Zuiderwaterlinie ligt in Noord-Brabant en loopt van Bergen op Zoom tot Grave. Met 165 kilometer lengte is het de oudste, langste en meest benutte waterlinie van Nederland. Het vormt een samenhangend geheel van forten, schansen, ravelijnen, vestingrelicten, liniedijken, sluizen en inundatievlaktes; een omvangrijk en onderscheidend ensemble, waarin 450 jaar geschiedenis samenkomt. De parachutisten landden op vijf verschillende plekken verspreid over de linie: in Halsteren, Heijningen, Terheijden, Vught en Grave . 

Zuiderwaterliniefestival in Vught
Volledig scherm
Zuiderwaterliniefestival in Vught © Bart Gotink/BD
Zuiderwaterliniefestival in Vught
Volledig scherm
Zuiderwaterliniefestival in Vught © Bart Gotink/BD
Zuiderwaterliniefestival in Vught
Volledig scherm
Zuiderwaterliniefestival in Vught © Bart Gotink/BD