Volledig scherm
Renee van Bavel © Gerard Woittiez

Uit Vught afkomstige Renee van Bavel geeft extra veteranenconcerten

VUGHT - ,,Ik had nog nooit met een veteraan te maken gehad.” Toch maakte de uit Vught afkomstige Renee van Bavel (35) een concert voor en over veteranen.

Ze schreef in opdracht van het Ministerie van Defensie en het Nationaal Comité Veteranendag het concert ‘Saluut! een groet aan de veteraan’. Van Bavel toerde een jaar door het land met Koninklijke landmacht-fanfare Bereden Wapens. Ze was zo succesvol, dat het met vijftien concerten wordt verlengd.”

Onderzoek
Van Bavel is geboren in Vught en woonde een tijd in Amsterdam. Een paar jaar geleden verhuisde ze naar Berlijn om Duitse muziek te schrijven. ,,Vroeger zwom ik bij de IJzeren Man. Vanuit daar keek ik op de kazerne uit. Ik zag het als een plek waar ik nooit mocht komen. Voor mijn ‘onderzoek’, ging ik er naar binnen. Gek, maar erg bijzonder.”

Worsteling
Van Bavel wilde voor de veteranen van Dutchbat III, die in Srebrenica zijn geweest, iets schrijven. ,,Toen zij via sociale media te weten kwamen dat ik een lied over de gebeurtenissen in Srebrenica had geschreven, wilde ze direct weten waar het over ging. Deze mannen hebben zo veel negatieve aandacht gekregen, dat ze erg blij waren met het lied wat ik voor hen schreef. Het gaat vooral om de worsteling van gedachtes: had ik iets kunnen doen? Tijdens de Nationale Veteranendag op 25 juni bied ik het nummer aan de Dutchbat-veteranen aan op het Malieveld in Den Haag.”

Den Bosch e.o.