Volledig scherm
De Psycholance van BAS oogt als een gewone taxibus. © BAS Ambulanceservice

Verwarde personen niet meer geboeid vervoerd maar in psycholance

VUGHT - Omdat het vaak erg traumatiserend is als een verward persoon geboeid wordt meegenomen in een politiewagen, is de psycholance in het leven geroepen. Binnenkort rijdt deze ook in de Meierijgemeenten Boxtel, Haaren, Den Bosch, Schijndel, Sint-Michielsgestel, Sint-Oedenrode en Vught én in Maasdriel en Zaltbommel. Half mei sluit waarschijnlijk ook de regio Oss aan.

BAS Ambulance Service is de partij die in deze regio met de psycholance gaat rijden en bijvoorbeeld zorg draagt voor het vervoer van de 'weglopers' van verschillende psychiatrische instellingen.

In West-Brabant rijdt de psycholance volgens Elene Minderhoud, manager bij BAS Ambulanceservice, al een paar jaar rond. ,,Als iemand verward is maar er is verder geen medische indicatie om een ambulance te bellen, dan is de psycholance een heel goede oplossing. De patiënten worden op hun gemak gesteld en daarna veelal naar de dichtstbijzijnde GGZ-instelling gebracht."

Evaluatie
De Meierijgemeenten, Maasdriel en Zaltbommel sluiten voor één jaar een contract af met BAS. Na een half jaar volgt een tussentijdse evaluatie. De totale kosten bedragen tussen de 66.000 en 114.000 euro, afhankelijk van het daadwerkelijk aantal ritten per week. De gemeenten gaan uit van wekelijks 4 tot 7 ritten.

Een punt van aandacht is volgens de colleges van de betrokken gemeenten de aanrijtijd van BAS. De psycholance is vanuit Halsteren een tot anderhalf uur onderweg naar een oproep in deze regio. BAS overweegt ergens een dependance te openen. 

Zie ook: Psycholance voor verwarde personen gaat ook in regio Oss rijden

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Den Bosch e.o.