Volledig scherm
De inritten aan de kant van de Esscheweg naar het plein zijn weer open © Peter De Bruijn

Vught gaat verkeersregels bij en om Moleneindplein strenger handhaven

VUGHT - Voor de drie dames op het terras van brasserie Onder Ons is het nieuwe eenrichtingsweggetje bijna een extra attractie. "Kijk, weer een auto. Zo gaat het de hele dag door. Hij weet dat hij fout zit. Keert op de weg zodat de neus van de auto weer in de juiste richting staat. Anders heeft hij straks zo'n duur bonnetje hè."

Het trio heeft prima uitzicht op het eenrichtingstraatje met nog geen honderd meter lengte richting het vernieuwde Moleneindplein in Vught.

Vrijdag gingen na ongeveer drie maanden de twee inritten aan de Esscheweg weer open. Wethouder Toine van de Ven zei vorige week dat de gemeente gaat controleren of de mensen zich in en rondom het winkelcentrum en de wijken aan de verkeersregels houden. "Eerst waarschuwen. Daarna kost een overtreding geld."

Aan het eind van de Molenstraat rijden nietsvermoedende automobilisten in een fuik. Je mag niet rechtdoor. Je kan rechts de W.J. van Ghentstraat ook niet in.

"Als ik van iedereen die zich hier niet aan de verkeersregels houdt een euro zou krijgen, had ik aan het eind van de maand een mooi extra zakcentje verdiend", aldus één van de dames. "O ja; ze hebben aan de achterkant in de Willibrordusstraat een paaltje weggehaald. Het is daar soms net een racebaan. Dat paaltje moet terug. We willen een rustige straat."

Anuska de Laat werkt in bloemen- en plantenzaak van Stekelenburg. "Wie bedenkt dat nou in een winkelcentrum waar mensen veel boodschappen moeten doen? De mensen vanuit de Molenstraat moeten flink omrijden om hier te komen. Het kost extra benzine en veroorzaakt luchtvervuiling. De klanten mopperen aan de kassa. Mensen zijn nog niet aan de nieuwe situatie gewend. Ze rijden dat rode eenrichtingsbord straal voorbij. Dat is nog gevaarlijk ook."

Het bord is onder meer geplaatst voor een betere circulatie van het verkeer op het parkeerterrein. Bovendien gebruikten automobilisten het Moleneindplein als een 'kruipdoor, sluipdoor' van en naar de A65.

Rien van den Bosch rust even uit op een paaltje langs de Esscheweg. "Meer handhaven? Dat moet wel. Deze weg nodigt - ondanks die drempels - uit om harder dan 30 kilometer per uur te rijden. Je moet er toch niet aan denken dat je een kind dat plotseling achter een bal de weg op schiet, aanrijdt? Parkeeroverlast in de buurt? Ja ook, als het terrein bij de winkels vol is, zoeken de mensen een plekje in één van de zijstraatjes. Er wordt - of moet ik nu zeggen werd - toch nauwelijks gecontroleerd."