Volledig scherm
Volgens Jeanne Heessels van Ouderen Samen (rechts) is er in Vught behoefte aan méér wijksteunpunten. © Ouderen Samen

Vught heeft volgens Ouderen Samen nog veel te weinig wijksteunpunten

VUGHT - Het aantal wijksteunpunten in Vught moet volgens Jeanne Heessels van Ouderen Samen Vught fors worden opgeschroefd. Het voorgenomen aantal van zeven is volgens haar nog veel te weinig. Dat moeten er eerder twaalf tot vijftien worden.

Dat bleek onlangs tijdens een door Gemeentebelangen georganiseerde avond over het onderwerp 'wijksteunpunten'. ,,Want iedere wijk heeft andere behoeftes", aldus Heessels. ,,En neem hierin ook de zorgcentra mee. Door kleinere ontmoetingscentra dichter bij de mensen te maken, worden zij gestimuleerd deel te (blijven) nemen aan de samenleving. Hierdoor wordt niet alleen vereenzaming tegen gegaan, maar ook het gevoel van welbevinden van deze mensen wordt positief beïnvloed. Benut dus bestaande kleine ruimtes, kijk wat er is en probeer dit op te plussen." 

Rode Rik

De avond vond plaats in het succesvolle wijksteunpunt De Rode Rik. Gastheer Michel Versteeg (Gemeentebelangen) presenteerde de avond. Wijkondersteuners Jos Tychon en Peter Timmers lieten horen dat mensen uit de wijk aangeven niet te weten waar zij naar toe kunnen om een praatje te maken, een kaartje te leggen of waar zij bijvoorbeeld op een laagdrempelige wijze informatie van de gemeente te krijgen. Er zijn plannen voor wijksteunpunten in de Petruskerk, Vught Noord en de Lunetten. 

Kleinere projecten

Er zijn inmiddels ook al een aantal kleinere projecten opgericht zoals het zorgnetwerk voor alleenstaande ouderen in de Heun. Wijkondersteuner Miny Reefman is één van de kartrekkers van dit initiatief. Er wordt gekeken of dit op meerdere plekken in Vught georganiseerd kan worden. Bij Vincentius is er gelegenheid voor informatie van WegwijsPlus. Een ander initiatief wat niet door professionals wordt ondersteund, is de maandelijkse bijeenkomst in Brasserie Onder Ons waar men aan kan sluiten bij 'Eet met je hart'. Dit startte met 15 deelnemers en groeide uit naar 50 personen. 

De aanwezigen gaven aan dat het belangrijkste doel van een wijksteunpunt buurtontmoeting is. Daarna volgen activiteiten, maaltijdvoorziening en een loket waar de burger de professional kan ontmoeten. Niet alleen ouderen maar ook verstandelijk- en visueel gehandicapten hebben behoefte aan dit soort ontmoetingsplaatsen.  

Eerder vroeg ook PvdA/GroenLinks Vught aandacht voor de wijksteunpunten in Vught. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Den Bosch e.o.