Volledig scherm
© Pixabay

Vught presenteert lijst met monumentale en waardevolle bomen

VUGHT - Het is binnenkort niet meer nodig om voor alle bomen bij de gemeente Vught een kapvergunning aan te vragen. Alleen voor bomen die op de zogenoemde ‘bomenlijst’ voorkomen is nog een kapvergunning nodig. Die bomenlijst wordt begin volgend jaar beoordeeld door de gemeenteraad.

Volgens werkvoorbereider Groen, Hes van Kessel, geeft de gemeente Vught nu bij 98 procent van de aangevraagde kapvergunningen toestemming om een boom om te zagen of om te hakken. "Dat betekent bij de gemeente onnodig veel werk dat beter op een andere manier kan worden besteed", aldus Van Kessel.

Puntenlijstje
Vught heeft een inventarisatie gemaakt van de monumentale bomen en zogenoemde waardevolle bomen. Monumentale bomen zijn meer dan 75 jaar oud. Om te beoordelen of een boom waardevol is, gaat Vught de uiterlijke kenmerken van de boom beoordelen volgens een puntensysteem.

Waardevolle bomen
Daarbij worden de boomsoort, de stamdiameter, de levensverwachting, de groeivorm en de ruimtelijke en cultuurhistorische betekenis gewogen. Bomen die 45 punten of meer scoren zijn waardevol. Er staan tot nu toe ongeveer 200 waardevolle bomen op de ‘waardevolle bomenlijst’. Die bomen mogen dus niet zomaar gekapt worden.