Vught wint 'Groene Lantaarn'

VUGHT - Gijs van Oorschot, beheerder van de openbare verlichting van de gemeente Vught, heeft donderdag de eerste 'Groene Lantaarn' in ontvangst genomen. De prijs is een initiatief van Nobra ​Technisch Adviesbureau en wordt uitgereikt aan de best verlichte gemeente.

Gestructureerd beleid, spaarzaam energieverbruik en een laag storingspercentage bij de gemeente droegen hieraan bij.

Nobra riep de prijs in het leven om gemeenten te stimuleren in de aanpak van besparing en duurzaamheid van openbare verlichting en om een platform te bieden voor kennisoverdracht.

De criteria waarop Nobra de openbare verlichting van de gemeenten heeft getest, zijn: ouderdom materialen, tijdigheid bij het oplossen van de storingen, energieverbruik per lamp, storingspercentage, vervangingsbudget, gestructureerd beleid, raw bestek en goed remplaceren. De gemeente Vught scoorde het beste op deze criteria en met name op energieverbruik per lamp en gestructureerd beleid.

Van Oorschot is trots op de eerste plaats: ”Wij hebben een paar jaar geleden een aanvalsplan gemaakt om de openbare verlichting in de gemeente te verbeteren. Dat begint in eerste instantie met goed beleid en dit daarna consequent uitvoeren”.

Aan de verkiezing deden 18 gemeenten mee. De gemeente Hilvarenbeek is derde geworden en de gemeente Aalburg is de één na beste verlichte gemeente van Nederland geworden.

Nobra Technisch Adviesbureau verzorgt en onderhoudt de openbare verlichting van gemeenten.

Den Bosch e.o.