Volledig scherm
Vegan Streaker stopt verkeer op A59 bij Haarsteeg; dierenactivisten willen 'letterlijk stilstaan' bij konijnenleed © Marvin Doreleijers/FPMB

Vughtse Vegan Streaker stal tientallen konijnen uit Brabantse fokkerijen

VUGHT - Vegan Streaker Peter Jansen uit Vught heeft een paar weken geleden tientallen konijnen gestolen uit fokkerijen in Brabant en Limburg. Dat bleek dinsdagavond in tv-programma Brandpunt, dat hem tijdens een paar acties volgde. 

In het programma is te zien hoe Janssen een vakantiehuisje 'ergens in Brabant' huurt. Van daaruit trekt hij naar drie fokkerijen in Brabant en Limburg. Bij twee daarvan kan hij volgens de programmamakers in totaal zeventig konijnen meenemen. Die verzamelt hij in het vakantiehuisje, waarna hij ze onderbrengt bij mensen die zijn aangesloten bij Stichting Konijn in Nood. 

Dit tot woede van de boeren. Zij willen in het programma niet praten, maar woordvoerder Maarten Leseman van boerenvakbond LTO komt wel aan het woord. Hij ziet dat zij eronder lijden en zegt dat Jansen heeft gezorgd voor een 'collectief trauma' onder konijnenfokkers. 

Aangifte

Volledig scherm
Vegan Streaker Peter Jansen houdt al jaren acties tegen dierenleed. © Ed Oudenaarden

Een fokker uit Haarsteeg deed twee weken geleden nog aangifte tegen Jansen. De activist had dode konijnen gestolen uit een kadaverton bij zijn erf. ,,We hebben hele goede gesprekken met Wakker Dier en de Dierenbescherming'', zei de boer destijds tegen het Brabants Dagblad. ,,Met hen zijn we het ook niet altijd eens, maar we hebben wel een normaal gesprek. Dat is met deze man niet mogelijk.''

In Brandpunt is ook te zien hoe Jansen wordt gearresteerd in België, omdat hij met een paar andere activisten een dolfijnenshow heeft verstoord. Hij kwam dezelfde dag nog vrij. 

Dat was in oktober wel anders, toen hij een vergelijkbare actie hield in Japan. Hij kocht zich na twintig dagen vrij voor een miljoen Yen (bijna 8.000 euro), om zo een werkstraf te ontlopen. ,,Als we niet hadden betaald, hadden we een werkstraf van 100 dagen gehad'', zei hij bij aankomst op Schiphol tegen de Brandpunt-journalist.  

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement