Volledig scherm
PREMIUM
De bruine beuk aan het Maurickplein in Vught moet wijken voor herinrichting van het plein en de omgeving. © Miranda van Houtum/BD

'Waar een politieke wil is, is een weg om de beuk te behouden'

VUGHT - Als sluitstuk van een lange raadsvergadering waarin werd ingestemd met een extra krediet van 1.100.000 euro voor een langzaam verkeer tunnel langs het toekomstige verdiepte spoor, 402.000 euro voor een zonne-installatie op de sporthal bij IKC De Avonturier én 200.000 euro voor het ombouwen van de rotonde Postweg (Van der Valk) naar een turborotonde, bracht D66 gisterenavond een motie vreemd aan de orde van de dag in. 

De motie ging over behoud van de waardevolle bruine beuk op het Maurickplein.  De partij verzocht het college het plan van de Natuur- en Milieugroep Vught, waarbij de beuk behouden kan blijven, door een onafhankelijk bureau op uitvoerbaarheid te laten toetsen.  ,,Verschillende gerenommeerde boomexperts hebben onderschreven dat het een haalbaar plan is", aldus D66-fractievoorzitter Dianne Schellekens. ,,Met dit alternatieve plan kan de ringstructuur rond Vught gewoon worden aangelegd. De nieuwe ruimte op het plein blijkt ook niet nodig of gewenst voor evenementen. Voor de ijsbaan is het plein ook na aanpassing nog te klein. Ik heb geen goede onderbouwing gehoord waarom het alternatieve plan van NMV niet kansrijk is."