Volledig scherm
Om een gezonde populatie te behouden wordt een deel van de vissen uit de Jan van Galenvijver overgeplaatst naar de Grote Vijver in de Hertoglaan in Vught. © Waterschap de Dommel

Waterschap vist Jan van Galenvijver Vught leeg voor onderzoek naar blauwalg

VUGHT - Waterschap De Dommel vist vrijdag 29 april de Jan van Galenvijver in Vught leeg. De Dommel doet dit voor onderzoek naar het ontstaan en de bestrijding van blauwalg. Een deel van de vissen wordt diezelfde dag weer teruggeplaatst. De rest wordt uitgezet in een andere vijver. Naast het afvissen van de vijver, worden om de waterkwaliteit te verbeteren dit jaar micro-organismen en waterplanten aan de vijver toegevoegd.

Te veel vis in een vijver is niet goed, zegt het waterschap. "Om een gezonde populatie te behouden wordt een deel van de vissen uit de Jan van Galenvijver overgeplaatst naar de Grote Vijver in de Hertoglaan. De vissen worden eerst met netten uit het water gehaald. Om er zeker van te zijn dat alle vissen uit de vijver zijn, worden de resterende vissen elektrisch verdoofd. Zo komen zij naar het oppervlak en kunnen ze alsnog uit het water geschept worden", zo laat het waterschap dinsdag weten.

Kwaliteit verbeteren
De bodemwoelende vissen zoals de karper en brasem, die een bijdrage leveren aan het blauwalgprobleem, komen niet meer terug. Andere vissen zoals voorn en zeelt worden teruggeplaatst. Blauwalgen zijn van drie factoren afhankelijk om te kunnen groeien en vermenigvuldigen, namelijk licht, voedingsstoffen en warmte. Deze drie factoren zijn in de zomermaanden ruim voldoende aanwezig in de Jan van Galenvijver. De gemeente Vught heeft ook al diverse pogingen gedaan om de waterkwaliteit in de vijver te verbeteren, maar de blauwalgen blijven terugkomen.

Den Bosch e.o.