Volledig scherm
Ook het spoor gaat mogelijk dicht tijdens de aanleg van de verdiepte ligging in Vught. © Jelle van Wijk

Werkzaamheden leggen N65 en mogelijk óók spoor lam

VUGHT - Tijdens de aanleg van een verdiept spoor in Vught gaat de N65 dicht én mogelijk óók het spoor. Mits dat leidt tot een kortere afsluiting van de rijksweg. Dat hebben de bestuurders van de gemeenten Boxtel, Haaren, Vught, Den Bosch, de provincie, ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Milieu onlangs besloten. 

Bij de aanbesteding van het project worden aannemers uitgedaagd om met innovatieve en slimme ideeën te komen die de verkeershinder beperken. Hoe lang het spoor dan dicht zou moeten, is dus nog niet bekend.

Omkering

Eerder was (tijdelijke) afsluiting van het spoor niet bespreekbaar. Wel een 8 maanden lange afsluiting van de N65. Inmenging van het bedrijfsleven bracht daar verandering in. Evofenedex, de Brabants-Zeeuwse werkgeversvereniging en Transport en Logistiek Nederland mengde zich de afgelopen maanden in de discussie. ,,En met succes", aldus Jeroen Bol van Evofenedex. ,,Bij de ‘omkering’ van weg en spoor bij Vught blijft er ruimte voor innovatieve oplossingen. ook als daarvoor het spoor tijdelijk dicht moet. Nu gaat de weg onder het spoor door en in de toekomst gaat het spoor onder de weg door. Door deze mogelijkheid open te houden, hoeft de N65 mogelijk veel korter dicht."

Ondernemers die dagelijks gebruik maken van de N65 gaven eerder al aan zich grote zorgen te maken. Ze lieten weten zeker de helft van hun inkomsten mis te lopen als de rijksweg 8 maanden wordt afgesloten.

Overlast

Samen met alle betrokken partijen waaronder bewoners, ziekenhuizen, hulpdiensten en het bedrijfsleven, wordt de komende periode een Bereikbaarheidsplan opgesteld. De organisaties blijven betrokken bij het uitwerken van het Bereikbaarheidsplan, om de tijdelijke overlast van de verbouwingen zo veel mogelijk te beperken. De ondernemingsorganisaties gaan daarvoor samen met Bouwend Nederland op zoek naar bedrijven met innovatieve ideeën.

De verbouwingen van de N65 zullen naar verwachting starten in 2021, de omkering bij Vught in 2024.