Volledig scherm
Wandelaars of hardlopers worden in de Vughtse Heide regelmatig geconfronteerd met motorcrossers die voor gevaarlijke situaties zorgen. © Sandra Peerenboom

'Ze rijden alles kapot' op de Vughtse Heide, roep om actie tegen illegaal crossen

VUGHT - Met enige regelmaat scheuren er crossmotoren door het mooie natuurgebied de Vughtse Heide. Ze rijden alles kapot en zijn een doorn in het oog van de vele wandelaars, fietsers, natuurliefhebbers, de gemeente en ook defensie, de eigenaar van het terrein. Maar wie doet er iets aan?

Quote

Voor je er iets van kunt zeggen, zijn ze weer weg

Roel Brilstra

Roel Brilstra was er afgelopen zondag nog getuige van hoe zeven crossmotoren met een rotvaart door de Vughtse Heide raasden. Over het uitgezette parcours van de Lunettentrail en rakelings langs wandelende ouders met kinderen. ,,Verschillende mensen werden echt boos maar wat doe je er aan", aldus de Vughtenaar die vrijwilliger was bij het sportevenement georganiseerd door sportclub Prins Hendrik. ,,Voor je er iets van kunt zeggen, zijn ze weer weg."

Het wordt volgens hem tijd dat iemand zijn verantwoordelijkheid neemt en iets aan de overlastgevende crossers doet. Dat vindt ook ​Louis Roes, woordvoerder van de Natuur- en Milieugroep Vught (NMV) die crossers wel eens heeft aangesproken. ,,We vinden het verschrikkelijk dat dit gebeurt. Ze rijden alles kapot." 

Pakkans

Volgens kapitein van den Berg, woordvoerder namens het ministerie van defensie, is het motorcrossprobleem op de Vughtse Heide bekend bij defensie. ,,Het is zeer onwenselijk en het levert gevaarlijke situaties op voor omstanders en de crossers zelf. Daarnaast ontstaat er schade aan de natuur of inrichting van het terrein. We hebben terreinopzichters (BOA’s) die hier handhavend optreden. Het handhaven geschiedt eveneens door de politie maar het is lastig om motorcrossers op heterdaad te betrappen. Toch verzoeken wij altijd om onveilige situaties te melden om de ‘pakkans’ te vergroten."

Ook op andere plekken dringen natuurorganisaties en particulieren aan op maatregelen tegen illegaal crossen in de natuur. Bijvoorbeeld langs het Duits Lijntje. De verlaten spoorlijn uit 1878 is een zogeheten natuurverbindingszone en loopt over het grondgebied van onder meer Boxtel, Schijndel en Veghel.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement