Volledig scherm
Ook Pieter van Vollenhoven was aanwezig bij de promotie van Vughtenaar Marck Haerkens. © privecollectie Marck Haerkens

Ziekenhuizen kunnen volgens Vughtenaar leren van de luchtvaart

VUGHT - Zo’n veertien jaar geleden kwam de kleine Justus ter wereld. Te vroeg geboren en met een ernstige medische aandoening belandde hij op de Intensive Care. Het traject wat volgde was voor Marck Haerkens uit Vught de aanleiding voor een zes jaar durend onderzoek naar de invloed van menselijke factoren op teamfunctioneren in de zorg. Bijvoorbeeld op de Intensive Care, Spoedeisende Hulp en operatiekamers.

Haerkens, zelf voormalig militair vlieger én traumachirurg, constateerde dat als ziekenhuisprofessionals beter leren rekening te houden met 'Human Factors' (menselijk handelen) de patiëntenzorg veiliger wordt.

Onlangs promoveerde Haerkens op zijn proefschrift 'Human Factors and Team Performance'. In het bijzijn van diverse hoogleraren, vele medische en luchtmacht collega’s, prof. mr. Pieter van Vollenhoven én Justus.

Haerkens pleit voor de invoering van het teamconcept CRM (Crew Resource Management) dat al tientallen jaren gebruikt wordt in de luchtvaart. Het Radboudumc in Nijmegen voerde het in op de Intensive Care afdeling en won er in 2013 de IGZ-zorgveiligheidsprijs mee. Er werd een verband aangetoond tussen de invoering van CRM en een belangrijke afname van het aantal ernstige complicaties waaronder het aantal reanimaties. Zelfs het aantal sterfgevallen nam af.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Theater de Speeldoos Vught voert per direct structurele en 'wellicht pijnlijke veranderingen' door
    PREMIUM

    Theater de Speeldoos Vught voert per direct structure­le en 'wellicht pijnlijke veranderin­gen' door

    VUGHT - 'De Speeldoos ontkomt er niet aan om per direct structurele en wellicht pijnlijke veranderingen door te voeren'. Dat schrijft theaterdirecteur Harry Salfischberger in een brief aan docenten en andere relaties. Wat die veranderingen zijn, is (nog) niet bekend. Maandag 1 oktober vindt een informatie-avond plaats over de toekomst van het Vughtse theater. De avond begint om 20.30 uur.

Den Bosch e.o.