Zo'n duizend 'freedom-riders' fietsen door de museumhal van het Vughtse Fort Isabella

videoVUGHT - Opgezweept door de aanstekelijke marsmuziek van wat tussen 1922 en 1940 het landelijke Regiment Wielrijders was, trokken zaterdagmiddag zo'n duizend deelnemers aan de Freedom Ride dwárs door Gebouw 11 van het Vughtse Fort Isabella. De eenmalig ingerichte museumhal vormde de laatste, korte, haakse horde.

Met op de achtergrond musicerende, fietsende militairen die in zwart-wit vanaf grote billboards het immense peloton wielrenners leken te begroeten, reden de mannen en vrouwen aansluitend naar de finishplek op de Pettelaarse Schans in Den Bosch.

Lees verder onder de foto.

Op de achtergrond de grote billboards met daarop leden van het Regiment Wielrijders.
Volledig scherm
Op de achtergrond de grote billboards met daarop leden van het Regiment Wielrijders. © Mari van Rossem

Onderweg 'bezochten' de deelnemers, die respectievelijk 120 dan wel 85 kilometer onder de wielen wegtrapten, onder meer het terrein van museum Bevrijdende Vleugels in Best, het Eindhovense 18 Septemberplein, de Oirschotse kazerne en fietsten ze langs Nationaal Monument Kamp Vught.

Breed publiek

De derde Freedom Ride, die eerder de provincies Gelderland en Limburg aandeed, wil de maatschappelijke thema's vrede en vrijheid op een nieuwe, meer sportieve manier onder de aandacht brengen bij een breed publiek. En dat fietsend langs een deel van de Liberation Route Europe, de internationale herdenkingsroute die in negen Europese landen op laagdrempelige wijze verhalen uit de bevrijdingsjaren 1944 en 1945 levend houdt.

"Meer dan geslaagd", vatte Freedom Ride-ambassadeur Lars Boom de Brabantse fietsdag annex wielertocht samen. "Het is heel bijzonder om met zo'n grote groep op Bevrijdingsdag langs gedenkwaardige plekken te kunnen fietsen. En dan inderdaad in volstrekte vrijheid."

De deelnemers maakten een haakse bocht door de museumhal van Fort Isabella.
Volledig scherm
De deelnemers maakten een haakse bocht door de museumhal van Fort Isabella. © Mari van Rossem
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement