Volledig scherm
Het perceel langs de Nassaulaan in Vlijmen, tussen autobedrijf de Toekomst en Kuijs tankstation, dat de gemeente Heusden gaat kopen. © Google Maps

2,7 ton voor 12 parkeerplekken. Wel duur, maar Heusden heeft meer plannen met de grond

VLIJMEN - 270.000 euro voor grond waarop twaalf parkeerplaatsen moeten komen. Dat is natuurlijk wel erg duur betaald. Maar Heusden heeft meer plannen met het perceel aan de Nassaulaan in Vlijmen, tussen autobedrijf de Toekomst en Kuijs tankstation. Ook carnavalsvereniging De Componisten krijgt er onderdak.

Heusden hield er rekening mee dat de Raad van State de gemeente wellicht zou gaan verplichten om twaalf parkeerplaatsen aan te leggen op bedrijventerrein Nassaulaan in Vlijmen. Dit omdat er vanwege de Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL) waarschijnlijk twaalf plekken langs de Parallelweg gaan verdwijnen. De gemeente heeft nu een stuk grond gevonden en betaalt daar bijna 271.000 euro voor. 

Wel een beetje veel geld

Dat is natuurlijk wel wat veel veel voor twaalf parkeerplaatsen, maar Heusden denkt een deel van het perceel vrij gemakkelijk te kunnen doorverkopen. Daarnaast wordt uit het potje van de Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL) geld bij gelapt én krijgt carnavalsvereniging De Componisten er een plekje.

De bijdrage vanuit de GOL is te danken aan het feit dat twaalf bestaande openbare parkeerplekken aan de Parallelweg-oost verdwijnen; deze ruimte is nodig om een deel van de GOL-plannen uit te voeren, met name als het gaat om aangepaste toe- en afritten.

Volledig scherm
Rechts het huidige onderkomen van CV De Componisten, een nissenhut op de hoek Vendreef-Nassaulaan in Vlijmen. De linkse loods is al door Heusden verkocht. De grond is nodig voor de aanleg van een rotonde, onderdeel van de plannen voor Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL). © Dik De Joode/BD

Voor diezelfde GOL-plannen moet carnavalsvereniging De Componisten verhuizen. De carnavalsclub zit nu nog in een demontabele loods op de hoek Vendreef-Nassaulaan in Vlijmen, maar die grond is nodig voor de aanleg van een rotonde. De afspraak was dat gemeente en vereniging zouden gaan zoeken naar een alternatieve plek. Die is nu dus gevonden.

Het is kiezen of delen

Heusden koopt aan de Nassaulaan 59, 2.300 vierkante meter grond. Het perceel tussen autobedrijf de Toekomst en Kuijs tankstation is in gebruik bij de Toekomst, als parkeerterrein en voor de stalling van auto's. De grond is van het Rijksvastgoedbedrijf, die alleen het héle stuk wil verkopen. 

Heusden heeft slechts 375 vierkante meter nodig, maar heeft niet veel keus, aangezien elders op het bedrijventerrein geen grond meer te koop is. Nadat ook De Componisten er onderdak hebben gevonden, doet Heusden 1.575 vierkante meter in de verkoop.

Ernstig verontreinigd

De grond was ernstig verontreinigd, maar is twaalf jaar geleden tot een diepte van zes meter gesaneerd. Volgens de Omgevingsdienst kan Heusden er aan de slag, mits niet dieper wordt gegraven dan vijf meter. Wel speelt op de achtergrond de stikstofproblematiek en de discussie over PFAS in de bodem. 

Dat zou problemen kunnen opleveren voor de grond die wordt doorverkocht. Heusden verwacht dat overigens niet: ,,De grond is al eerder gesaneerd. Het wachten is op landelijke (nood)wetgeving.”