Volledig scherm
De traditionele nieuwjaarsduik in de Afgedamde Maas. © Marry Bouman

55 bikkels in Wijk en Aalburg nemen nieuwjaarsduik in Afgedamde Maas

WIJK EN AALBURG - De temperatuur kwam op de eerste dag van het nieuwe jaar amper boven de 5 graden uit, maar dat kon zo'n 55 bikkels in Wijk en Aalburg er niet van weerhouden om een nieuwjaarsduik in de Afgedamde Maas te nemen.

Raisa Booi (7) kan er geen genoeg van krijgen. Ze gaat samen met haar vriendinnetje Noor Burghout (8) nog een keer het water in. Koud ? ,,Nee hoor. Het is alleen maar leuk.” Het was ook Noor, die Raisa vanmiddag op het idee bracht om mee te doen aan de 14de Nieuwjaarsduik van Wijk en Aalburg. ,,Het is een last-minute actie”, vertelt mama Booi. ,,Noor kwam om een badjas vragen en toen zei Raisa ‘waarom doe ik eigenlijk niet mee’. Toen hebben papa en mama op de gang maar even overlegd”, glimlacht mama Booi.

Bibberen

Quote

Mijn schoonva­der doet voor de derde keer mee en ik moest wel. Het geeft wel een kick hoor”

Geert van 't Land, deelnemer

Ben Bos is er vandaag ook weer bij. Vorig jaar kende de Wijk en Aalburger een primeur en beloofde dit jaar weer mee te doen. ,,Nu zijn mijn zonen Walter en Martijn ook van de partij en we hebben ‘Buck’ (Bram) en zijn broer Niels Korporaal ook overgehaald mee te doen.” Ook Wouter Kok duikt met vijf kids het koude water in. ,,Het is geloof ik de vijfde keer vandaag. Het blijft leuk”, vertelt hij bibberend onder een groot badlaken. En dan Geert van ’t Land uit Ede. Hij is vandaag de pineut. ,,Mijn schoonvader doet voor de derde keer mee en ik moest wel. Het geeft wel een kick hoor”, wijst hij naar schoonvader Rens den Breejen.

Vijfenvijftig diehards, een absoluut record voor Wijk en Aalburg. ,,Ik merkte het al bij de voorinschrijving. Anders altijd een stuk of tien, gisteren al 35”, vertelt Sophia Schreuders van de organisatie.

Regenboog

Lies Schreuders uit Veen mocht met een scheepsbel het startschot geven. Als ode aan Jan, haar onlangs overleden echtgenoot. ,,Jan heeft hier altijd mee gedaan. Was altijd de eerste die inschreef. En wat zo bijzonder is: na de bel kwam er plotseling een regenboog. Toen ik een paar weken geleden voor her eerst zijn graf bezocht stond er ook ineens een regenboog aan de hemel. Het lijkt wel een teken van boven. Heel emotioneel”, is Lies direct na afloop onder de indruk.