De voorzittershamer ende  ambtsketen (hier van een andere gemeente dan Heusden) kunnen vanavond in de la blijven.
Volledig scherm
De voorzittershamer ende ambtsketen (hier van een andere gemeente dan Heusden) kunnen vanavond in de la blijven. © ANP XTRA

Alsnog streep door raadsvergadering Heusden

VLIJMEN - Heusden heeft bij nader inzien de raadsvergadering van dinsdagavond toch afgelast. Dat is gebeurd naar aanleiding van de verscherpte maatregelen die maandagavond door de rijksoverheid zijn genomen, in de strijd tegen de verdere verspreiding van het coronavirus.

Burgemeester Willemijn van Hees heeft  eerst een belrondje gemaakt met de fractievoorzitters en daarna het besluit genomen. 

Onderdeel van de strengere regels is dat in principe alle bijeenkomsten tot 1 juni zijn verboden. ,,Dan zou het wat vreemd zijn wij met 27 mensen bij elkaar gaan zitten, ook al zouden we de voorgeschreven anderhalve meter afstand in acht nemen", aldus een woordvoerder. 

26,8 miljoen

De fractievoorzitters en het college van burgemeester en wethouder gaan samen met de ambtelijke organisatie kijken of er vormen van digitaal vergaderen mogelijk zijn. ,,Zodat de democratische besluitvorming gecontinueerd wordt", aldus de gemeente in een verklaring.

Dinsdagochtend was het nog de bedoeling de vergadering door te laten gaan. Maar dan zeer sterk ingekort en zonder publiek. De vergadering zou online worden uitgezonden. 

Het enige bespreekstuk zou gaan over het beschikbaar stellen van 26,8 miljoen euro voor de Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL); en over het beschikbaar stellen van geld om aanvullende verkeersmaatregelen te gaan voorbereiden. 

Hoe nu verder

Wanneer en op welke manier daar nu een besluit over valt, wordt later bekendgemaakt, aldus een woordvoerder. Het wachten is ook op landelijke richtlijnen over wat er kan en mag als het gaat om besluitvorming. 

Zo staan (of stonden) er de komende tijd meer grote dossiers op de agenda, waaronder advisering over de plaatsen waar windmolens zouden kunnen komen. Hoe het daarmee verder gaat is dus nog onduidelijk.