Volledig scherm
Een deel van de Alm. © Teus van Tilborg

Altena vol met historische rivieren; wat is er nog van te zien?

UITWIJK -  Het Oude Maasje bij Drongelen, de Dusse, de Alm. Restanten van oude rivieren in het Land van Heusden en Altena, die nog goed zijn te zien. En bij goed zoeken, is in Werkendam nog een paar meter water te zien die de Werken genoemd kan worden. Ooit waren deze rivieren groter, langer en belangrijker. 

Of lagen deze rivieren deels op een andere plek. En eerder waren er andere rivieren in de streek, die volledig verdwenen zijn.

Op dinsdag 10 december verzorgt Bas van Andel in de Hoogt, Hoefpad 12 in Uitwijk een lezing met als thema ‘Historische rivieren in Altena en wat er in het landschap nog van te zien is.’ Hij doet dit op uitnodiging van de Historische Kring het Oude Land van Heusden en Altena en de Archeologische vereniging Land van Heusden en Altena. Aanvang 20.00 uur.

Tienduizend jaar terug

Tijdens de lezing kijkt Van Andel een kleine 10.000 jaar terug. Vragen die aan de orde komen zijn onder meer: welke rivieren hebben we zoal gehad in de streek; wat betekenden die rivieren voor hun omgeving en voor de mensen; wat  herinnert nu nog in Altena aan al die geheel of deels verdwenen rivieren?

Van Andel maakt gebruikt van historische en moderne kaarten en van veel foto’s van bijzondere plekken in het huidige landschap. Iedereen is welkom bij de lezing. Voor niet-leden van beide verenigingen bedraagt de entree vier euro.