Volledig scherm
Inwoners uit Altena met een uitkering of laag inkomen verdwijnen bij de gemeente uit beeld als ze een baan aanvaarden. © ANP

Altena wil inwoners met een laag inkomen voor langere tijd volgen

ALTENA - Inwoners uit Altena die een uitkering hadden, maar net een baan hebben gevonden, zouden door de gemeente langer moeten worden gevolgd. Dat adviseert de rekenkamercommissie.

Inwoners met een uitkering of laag inkomen verdwijnen bij de gemeente uit beeld als ze een baan aanvaarden. Ze komen dan immers niet meer in aanmerking voor financiële ondersteuning. Om eventuele toekomstige financiële problemen vroeg te signaleren, is het volgens de rekenkamer beter als de gemeente deze inwoners op vrijwillige basis te blijven volgen.

De gemeente doet er ook goed aan om meer te weten te komen over de doelgroep. Cijfers zeggen immers niet genoeg. ,,Niet iedereen met een laag inkomen zal moeite hebben met rondkomen, terwijl er in andere gevallen juist sprake kan zijn van meervoudige problematiek. Inzicht helpt bij het toekomstig beleid’’, aldus de commissie, die het armoedebeleid van de voormalige gemeenten Werkendam, Woudrichem en Aalburg onder de loep heeft genomen.

Terugbetalen

De rekenkamercommissie adviseert verder om snel na te gaan of inwoners nog recht hebben op ondersteuning. ,,Terugbetalen van teveel ontvangen middelen werkt niet motiverend en levert vaak nieuwe problemen op.’’

In Altena hebben zo'n 1500 huishoudens een inkomen tot 120 procent van het sociale minimum. Dat komt neer op een kleine 7 procent. Daarmee steekt Altena in positieve zin af van het gemiddelde in Nederland (11 procent).

Het college van burgemeester en wethouders van Altena neemt de aanbevelingen over.

  1. Advocaat ouders Yuri van Gelder: 'Na alle media-aandacht gaat sluiting van woning te ver’

    Advocaat ouders Yuri van Gelder: 'Na alle me­dia-aan­dacht gaat sluiting van woning te ver’

    BREDA/WAALWIJK - Is de tijdelijke sluiting van de woning van de ouders van topturner Yuri van Gelder een te zwaar middel? Hun advocaat Vincent Poelmeijer vindt van wel, de vondst van drugs in hun huis heeft geleid tot massale media-aandacht. ,,Daar gaan ze al erg gebukt onder.” De gemeente Waalwijk ziet geen reden om van de gebruikelijke aanpak af te wijken. Rechter J. Siekstra doet binnen een week uitspraak of de woning inderdaad voor drie maanden op slot gaat.
  2. Werk begraafplaats Sprang-Capelle is klaar: kranslegging bij verzamelgrafmonument

    Werk begraaf­plaats Sprang-Capelle is klaar: kransleg­ging bij verzamel­graf­mo­nu­ment

    SPRANG-CAPELLE - Met een kranslegging op de algemene begraafplaats aan de Heistraat in Sprang-Capelle wordt maandag 11 maart stil gestaan bij de afronding van de werkzaamheden. Vorig jaar werden 317 graven geruimd waarvan de grafrust verlopen was. Wethouder John van den Hoven zal namens de gemeente Waalwijk een krans leggen bij het verzamelgrafmonument. Een deel van de overledenen is herbegraven in dat verzamelgraf; nabestaanden konden daar voor kiezen.