Volledig scherm
Een groep van zo'n dertig vrijwilligers kwam zaterdagochtend samen om uitleg te krijgen over de inrichting van het Waspikse Voedselbos. © Marcel Donks

Appelflappen en uitleg bij eerste bijeenkomst Voedselbos Waspik

WASPIK - Onder het genot van appelflappen en appeltaart maakten betrokkenen bij het te vormen Waspikse Voedselbos zaterdagochtend kennis met elkaar. Initiatiefnemer en gelegenheidsgids Jos van Genugten liet in het oostelijk deel van het gebied zien wat de bedoeling is.

Ze moeten nog even geduld hebben, de ruim dertig vrijwilligers die zich zaterdagochtend onder de stralende zon verzamelden bij de toegang tot het toekomstige Voedselbos aan de Vrouwkensvaartsestraat. ,,Het liefst waren we vandaag begonnen met kappen van bomen en het voorbereiden van de grond op de aanplant, maar nog niet alles is rond", vertelde Van Genugten aan zijn toehoorders. ,,Er loopt nog een procedure om te kijken of de gemeente Waalwijk alle gronden van het Voedselbos in bezit kan krijgen. Een Voedselbos wordt door Staatsbosbeheer namelijk niet als type bos erkent waardoor we nog niet aan de slag kunnen in het westelijke deel. Nog even geduld hebben dus."

Uitgangspunten

Volledig scherm
Een groep van zo'n dertig vrijwilligers kwam zaterdagochtend samen om uitleg te krijgen over de inrichting van het Waspikse Voedselbos. © Marcel Donks

Van Genugten legde uit dat zijn idee met het Voedselbos gestoeld is op drie uitgangspunten: biodiversiteit, duurzaamheid en gemeenschapszin. Concreet gezegd: met z'n allen zorgen voor een natuurlijk Voedselbos zonder bestrijdingsmiddelen dat ruimte biedt aan veel soorten flora en fauna en waaruit mensen voor eigen gebruik vruchten kunnen plukken. Een labyrint midden in het gebied zorgt voor een stilteplek en geeft het Voedselbos een extra waarde. Een kronkelend wandelpad en bankjes maken het straks af. 

Met de bijdrage van tienduizend euro uit het Stimuleringsfonds van de Rabobank kan Agrarische Natuurvereniging Slagenland, die voor beheer van het project zorgt, dit najaar grote stappen maken. In december worden de eerste bessenstruiken geplant. De appeltaart, het eerste concrete resultaat van fruit uit het Voedselbos, vond in ieder geval gretig aftrek.

Volledig scherm
Voedselbos Waspik. © Marcel Donks