Arbeidsmigranten illegaal gehuisvest op vakantieparken Oostappen Groep, administratie in beslag genomen door FIOD

VIDEOVALKENSWAARD/ASTEN - Op de vakantieparken van Oostappen Groep is illegale huisvesting van arbeidsmigranten geconstateerd. Dat meldt de FIOD dinsdag. Daarnaast is er sprake van permanente bewoning, zijn er illegale bouwwerken aangetroffen en zijn er problemen met de brandveiligheid. 

De FIOD (Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst) controleerde dinsdag samen met onder meer de Belastingdienst, het OM, de politie en de Inspectie SZW een aantal recreatieparken van Oostappen Groep, waaronder De Brugse Heide in Valkenswaard, Prinsenmeer in Ommel en Droomgaard in Kaatsheuvel. Ook werd een inval gedaan bij het hoofdkantoor in Asten. De FIOD heeft beslag gelegd op digitale en fysieke administratie. In totaal werden op 8 plaatsen in Brabant en Zeeland doorzoekingen gedaan. Naast de vakantieparken en het hoofdkantoor gaat het daarbij om bedrijfslocaties en woningen. De doorzoekingen zijn onderdeel van een strafrechtelijk onderzoek naar het niet en/of onjuist voeren van een administratie, meldt de FIOD.

Vuurwapen en vals geld

Op één onderzochte locatie werd iemand aangetroffen die gezocht werd door de politie. Op een andere locatie werd een vuurwapen en vals geld gevonden. De politie doet daar verder onderzoek naar.  Op welk vakantiepark welke overtreding is geconstateerd kan Adriaan Ros, woordvoerder van de FIOD, niet zeggen. Hij laat desgevraagd weten dat er dinsdag niemand is aangehouden. 

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
Arbeidsmigranten illegaal gehuisvest op vakantieparken Oostappen Groep © Bert Jansen

Controle

In de buurt van de vakantieparken werd een grote voertuigcontrole gehouden door de Belastingdienst en de politie. Daarbij is voor 35.000 euro aan openstaande belastingschulden ingevorderd en er zijn vier voertuigen afgevoerd. Daarnaast is er voor 25.500 euro aan naheffingsaanslagen motorrijtuigenbelasting opgelegd voor het onrechtmatig rijden in auto's met een buitenlands kenteken.

De Inspectie SZW heeft verschillende mensen ondervraagd in verband met de Wet minimumloon en minimum vakantietoeslag. 

Onderzoek

Volgens FIOD-woordvoerder Ros gaat het onderzoek verder. “Hoe lang dat nog gaat duren is op dit moment onduidelijk. Dat is afhankelijk van wat we aantreffen in de administratie.” Ook de verschillende gemeentes doen nader onderzoek.

Illegale huisvesting

De Brugse Heide in Valkenswaard was eerder al in het nieuws vanwege illegale bewoning door arbeidsmigranten. Ook andere campings van Oostappen Groep lagen om die reden al onder vuur.

Volledig scherm
Arbeidsmigranten illegaal gehuisvest op vakantieparken Oostappen Groep © Bert Jansen
 1. 'Goudstikker' is een zaak van de lange adem
  PREMIUM

  'Goudstik­ker' is een zaak van de lange adem

  In 1995 komt er een discussie op gang over het Joodse kapitaal van slachtoffers van de Holocaust dat al ruim een halve eeuw onbereikbaar op geheime Zwitserse bankrekeningen staat. Dat die kwestie over het opheffen van het bankgeheim rondom deze slapende rekeningen opspeelt, betekent dat de tijdgeest verandert: ethiek en een moreel kompas spreken een woordje mee. En passant krijgt nóg een pijnlijke erfenis van de Tweede Wereldoorlog meer aandacht: roofkunst.
 2. “Wè nou wir?” moet een keer in de spiegel kijken

  “Wè nou wir?” moet een keer in de spiegel kijken

  NIEUWKUIJK - Vooropgesteld: wat “Wè nou wir?” al 24 jaar fikst - met een kleine cast een avondvullende cabaretvoorstelling in elkaar steken - verdient alle lof. Dat is een toer, waarbij menig ander gezelschap onderweg al zou zijn afgehaakt. Probeer het maar eens voor elkaar te krijgen om mensen te blijven boeien. Bovendien doet het Kuijkse gezelschap dat zonder regisseur, dus moeten ze zelf uitvinden en ondervinden wat wel of niet werkt. Het heeft lange tijd prachtige producties opgeleverd.