‘Arbeidsmigranten moet je niet in buitengebied wegstoppen’
DEN HAAG/ANDEL – Een aantal woningeigenaren in Andel en Rijswijk hoopt dat de Raad van State de gemeente Altena alsnog dwingt hun huisvesting voor arbeidsmigranten te legaliseren.
Delen per e-mail
Want met het nieuwe zogenoemde paraplubestemmingsplan heeft Altena het gebruik van gewone huizen in de dorpen als huisvesting voor arbeidsmigranten zo goed als verboden. Alleen als de arbeidsmigranten in een ‘normale’ gezinsvorm in een woning verblijven, is het toegestaan. Zodra arbeidsmigranten alleen of groepsgewijs in kamers of appartementen zitten, is het niet meer toegestaan.
Kerk en orchideeënkweker
Een aantal pandeigenaren, waaronder de Hervormde Gemeente en een orchideeënkweker, vroeg om aanpassing van het bestemmingsplan. Het gaat om zeven panden, zes in Andel en één in Rijswijk. Daar zitten vijftig tot zeventig arbeidsmigranten, die op de agrarische bedrijven in de buurt werken.
De gemeente wil daar op termijn van af. De woningen hoeven niet onmiddellijk ontruimd te worden, maar zodra ze leeg komen, is het afgelopen met de verhuur aan migranten. Althans dat wil de gemeente.
Doorgeschoten
Volgens de pandeigenaren is Altena doorgeschoten in het beleid om de huisvesting van arbeidsmigranten uit de woonwijken te halen en te ‘verbannen’ naar het buitengebied. Want Altena biedt wel ruimte voor afzonderlijke migrantenhuisvesting op, of nabij de agrarische bedrijven waar de meesten van werkzaam zijn.
De woningen in Andel en Rijswijk mogen in principe alleen nog door gewone huishoudens worden bewoond. De tegenstanders vinden het raar dat Altena nu verbiedt, waarvoor zij van de toenmalige gemeente Woudrichem wel toestemming kregen. Verder vinden ze het een vorm van discriminatie. ,,Arbeidsmigranten zijn ook mensen die graag dicht bij allerlei dorpsvoorzieningen zitten, die moet je niet in het buitengebied wegstoppen. Dan maak je dezelfde fout als met de woonwagenkampjes die in het buitengebied werden geplaatst", aldus een raadsman van de tegenstanders.
Wel of geen overlast
Rechter en staatsraad Ben Schueler wilde maandag tijdens de zitting van de Raad van State weten waarom de gemeente geen arbeidsmigranten in de woonkernen wil. ,,We willen overlast voorkomen. Er zijn de afgelopen tijd een paar incidenten geweest, waaronder steekpartijen en drugs- en alcoholmisbruik", aldus de gemeentewoordvoerder.
De raadsman van een pandeigenaar zei dat er ooit één steekincident is geweest. ,,De gemeente heeft met geen enkel onderzoek aangetoond dat er zoveel overlast komt van arbeidsmigranten. Er is niet veel meer overlast van arbeidsmigranten dan van autochtonen.”
De ervaring is dat er juist heel weinig overlast is. Woordvoerder Pascal Tankens van de Hervormde Gemeente: ,,Inwoners van Andel weten niet eens dat de mensen die daar wonen arbeidsmigranten zijn."
De Raad van State doet over enkele weken uitspraak.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Eindelijk naar de kapper: woeste krijger verandert voor dag en dauw weer in een keurige man
VLIJMEN - Na ruim tweeënhalve maand mochten de kappers woensdag weer klanten ontvangen. Evert Harmeling stond om kwart voor zeven op de stoep bij Bas Kappers in Vlijmen. ,,Als ik mijn hoofd boog, hingen al die haren voor mijn ogen.” -
Waalwijk komt met eigen boomfeestdag in coronatijd: alle scholen krijgen gratis boom
WAALWIJK - De Nationale Boomfeestdag is door de coronacrisis uitgesteld tot 11 november, maar in de gemeente Waalwijk gaan de activiteiten deze maand gewoon door. Op donderdag 25 maart wordt Boomfeestdag Waalwijk 2021 gehouden. Alle basisscholen doen mee, en krijgen onder meer een gratis boom. -
PREMIUM
Speciaal meldpunt voor ‘brief in onbegrijpelijke taal’
TILBURG - Elf gemeenten in Midden-Brabant slaan de handen ineen in de strijd tegen laaggeletterdheid. Er komt een 'Meldpunt onbegrijpelijke taal’ en een taalpanel. Ook is er 150.000 euro beschikbaar voor goede ideeën om mensen die laaggeletterd zijn beter in beeld te krijgen en ze beter hulp te kunnen bieden. -
RKC’er Anita mag na interlands voor Oranje nu ook uitkomen voor Curaçao
Vurnon Anita heeft groen licht gekregen om uit te komen voor het Curaçao van Guus Hiddink. De middenvelder van RKC speelde eerder drie interlands voor Oranje. -
PREMIUM
Corona verandert de Waalwijkse dansschooldroom niet in een nachtmerrie
WAALWIJK - Ondernemers die net zijn gestart worden economisch het hardst door corona getroffen. Zo ook Marcel en Sander Daamen, die midden in de crisis Dansstudio Waalwijk overnamen. “Dat virus pakt onze droom niet af.”
-
Bankje voor 100-jarige mevrouw Broeders: ‘Dat u maar weer snel kaarten mag’
DE MOER - De Moer heeft er een bankje bij. Inwoonster Jo Broeders - Hamers kreeg het vrijdag cadeau van burgemeester Hanne van Aart voor haar honderdste verjaardag. -
Scheidsrechter Van der Eijk na extreem late penalty: ‘Ik had moeten gaan kijken, dit was geen strafschop’
Het is de vierde minuut van de extra tijd in het duel tussen RKC Waalwijk en FC Utrecht, stand 1-1. Gyrano Kerk gaat in het strafschopgebied onderuit als hij heel lichtjes wordt aangetikt door RKC-verdediger Ahmed Touba. Scheidsrechter Sander van der Eijk is resoluut: penalty. Maar daar komt hij na het duel op terug. ,,Dit was geen strafschop.” -
PREMIUM
Er zit nog volop muziek in de voetbalcarrière van rapper JR, ofwel Vurnon Anita
Is hij nu de voetballende rapper of de rappende voetballer? Voor RKC’er Vurnon Anita (31), alias JR, komt voetbal voorlopig nog op de eerste plaats. ,,Muziek hypt je wel op voor een wedstrijd.”