Volledig scherm
Samen lunchen bij La Linea, het tekenfilmpje rond een mannetje dat uit één getekende lijn bestaat. Al tig jaar oud, maar ook kinderen anno nu kijken er ademloos naar. © Gert-Jan Buijs

Basisonderwijs Langstraat plat door staking

WAALWIJK/HEUSDEN - Zijn de onderwijzers in de Heusden en Waalwijk stakingsbereid? Echt wel, bij de scholenbesturen Scala, Leerrijk en Bravo - samen goed voor zo'n veertig basisscholen - zijn vrijwel alle scholen gesloten. Op een enkele uitzondering na, en dat is dan alleen omdat het personeel de kinderen opvangt om de ouders niet met een probleem op te zadelen. 

Waar kinderen ook werden opgevangen was Kunstencentrum De Aleph in Drunen. Daar hielden ze een kunstdropping. De circa dertig kinderen die oor hun ouders waren opgegeven  hadden een prima dag. Ze konden tekenen, toneelspelen, drummen op een echte kit, knutselen enzovoort. 

Volledig scherm
Samen chillen op de bank met een filmpje erbij. © Gert-Jan Buijs
Volledig scherm
Tjitske (7) heeft een achtbaan gemaakt en legt uit hoe die precies loopt. © Gert-Jan Buijs

Zo groot als de stakingsbereidheid is bij Scala, Leerrijk en Bravo, zo klein is die bij scholen op reformatorische grondslag. ,,Bij mijn scholen was er niet één onderwijzer die de behoefte had om te gaan staken", zegt Jan-Willem de Leeuw, directeur van zes scholen, waaronder de Voetiusschool in Andel. ,,Wij vinden dat het gezag van de overheid zó belangrijk dat wij staking niet het middel vinden om daar tegenin te gaan. Dat wil niet zeggen dat de punten waarover gestaakt wordt - salaris en werkdruk - bij ons niet spelen. Staken vinden wij geen gepast middel. Wij hebben onze kanalen. De lijntjes naar bijvoorbeeld de onderwijsspecialisten van de SGP zijn kort. Dan kunnen wij via de overheid dingen aankaarten."

Volledig scherm
Elif hangt haar tekening op die ze in De Aleph heeft gemaakt. © Gert-Jan Buijs
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Waalwijk, Heusden e.o.