Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Begraven worden in Zederik door fusie bijna duizend euro duurder

De prijs voor een graf en het onderhoud daarvan is sinds dit jaar in heel Vijfheerenlanden gelijk. Voor kernen in de voormalige gemeente Zederik zorgt deze maatregel voor een stijging van bijna 1000 euro per graf.

De hoogte van de rekening voor (be)graven liepen in de drie voormalige gemeenten Vianen, Leerdam en Zederik nogal uiteen. Sinds dit jaar is de prijs voor een graf in heel Vijfheerenlanden 4085 euro, vergelijkbaar met wat men voorheen in Leerdam en Vianen betaalde. Voor kernen in Zederik betekent het nieuwe tarief echter een stijging van 987 euro.

Keuze

Woordvoerder van de gemeente Vijfheerenlanden Indira Scholtmeijer verwacht niet dat door de verhoging mensen uit Zederik hun geliefden eerder in buurgemeenten gaan begraven. ,,Bij het bepalen van de tarieven is ook gekeken naar wat buurgemeenten in rekening brengen. Als de tarieven hier gunstiger zijn, zou het effect namelijk ook omgekeerd kunnen zijn. Uiteindelijk staat het iedereen vrij om een locatie en gemeente te kiezen voor een begrafenis.”

Tegenover de stijging staat dat de prijs van een urnengraf of -nis met 66 procent gedaald is ten opzichte van de oude tarieven in Leerdam en Zederik. Overigens staan de prijzen niet gelijk aan de kosten: 54 procent van de kosten voor een graf of nis neemt de gemeente voor haar rekening.