Volledig scherm
De beschadigde grenspalen, kort na de botsing op zondagochtend. © Hans Verbeek

Bestuurder die Kaaie Paole kapot reed, had drie keer te veel gedronken

VEEN - De 21-jarige automobilist die dit weekeinde twee historische grenspalen uit 1785 ramde in Veen had drie keer meer gedronken dan toegestaan. Zijn rijbewijs is ingenomen.

De gemeente Altena zegt er alles aan te doen om de historische grenspalen (Kaaie Paole) die afgelopen weekend kapot gereden zijn, te herstellen. Waar mogelijk wordt de schade verhaald. Wethouder Paula Jorritsma noemt de beschadiging van de palen uit 1785 ontzettend jammer.

Altena heeft de brokstukken veiliggesteld en zoekt uit of de schade kan worden verhaald. Hoe hoog het schadebedrag is en of de palen nog te herstellen zijn, is nog onduidelijk. ,,Een expert gaat de stukken bekijken’’, laat woordvoerster Janneke Romijn van de gemeente weten. ,,Ze zijn natuurlijk archeologisch en cultuurhistorisch van grote waarde, omdat ze van 1785 zijn. Maar het is ook een gevoelskwestie. Zeker voor inwoners uit Veen zijn ze kenmerkend voor het dorp. We horen van veel mensen dat ze het heel erg vinden.’’

Quote

We horen van veel mensen dat ze het heel erg vinden

Janneke Romijn, Gemeente Altena

Flauwe bocht

De botsing gebeurde zondagochtend vroeg. In een flauwe bocht op de Maasdijk tussen Veen en Andel verloor de 21-jarige man de macht over het stuur. Zijn auto raakte ook een kombord. Voor zover bekend is de man niet gewond geraakt.

Bij de blaastest die de politie afnam bleek dat hij drie keer meer had gedronken dan toegestaan. Zijn rijbewijs is ingenomen en hem wordt rijden onder invloed verweten. Hij moet zich nog voor de rechter verantwoorden. Intussen is hij weer op vrije voeten.

De Kaaie Paole werden bijna twintig jaar geleden voor het laatst gerestaureerd. Ze markeren de grens tussen het gebied van het oude Waterschap Oudland Altena en Waterschap Hoge Maasdijk van Stad en Land van Heusden.