Stichting Huis van Waalwijk heeft het oude gemeentehuis nieuw leven in geblazen. Het bestuur vreest dat dat allemaal voor niks is geweest als de gemeente de kelder van het pand gaat verhuren aan een commerciële partij.
Volledig scherm
Stichting Huis van Waalwijk heeft het oude gemeentehuis nieuw leven in geblazen. Het bestuur vreest dat dat allemaal voor niks is geweest als de gemeente de kelder van het pand gaat verhuren aan een commerciële partij. © Beeld Werkt

Bezorgd Huis van Waalwijk start petitie: ‘Handen af van Rijksmonument’

WAALWIJK - Het is menens. Vorige week ging er al een ongeruste brief uit naar burgemeester en wethouders. Nu start het bestuur van stichting Huis van Waalwijk een handtekeningenactie op internet. 

Volgens de stichting heeft de gemeente serieuze plannen om de kelder van het Huis van Waalwijk te verhuren aan schoenenbedrijf Nubikk dat zijn hoofdkantoor in de zijvleugel heeft. Dat mág niet gebeuren, vindt de stichting die het pand gebruikt voor allerlei activiteiten, zoals op dit moment Het Huis van Sinterklaas

Onwerkbare situatie

De stichting heeft het oude krophollerpand aan het Raadhuisplein de afgelopen jaren nieuw leven in geblazen. Voorzitter Theo Vugts vreest dat alles voor niks is geweest. Als het plan doorgaat, houden de stichting Huis van Waalwijk en Heemkundekring De Erstelinghe alleen de hoofdetage en eerste verdieping over voor hun activiteiten. ,,Zo ontstaat een onwerkbare situatie”, aldus Vugts. ,,Niet alleen in praktisch opzicht, maar ook uit oogpunt van veiligheid.” 

Quote

Wanneer de kelder wordt verhuurd, ontstaat er een onwerkbare situatie.

Theo Vugts, voorzitter Huis van Waalwijk

De petitie is dan ook duidelijk: Het oude raadhuis van Waalwijk moet in zijn geheel open en toegankelijk blijven voor het publiek en niet worden verhuurd aan een commerciële partij.

Handtekeningen aanbieden aan gemeenteraad

Of de gemeente daadwerkelijk concrete plannen heeft de kelder aan Nubikk te verhuren, is overigens niet duidelijk. Nubikk verwijst voor een reactie naar de gemeente en het college geeft vooralsnog geen antwoord. 

Stichting Huis van Waalwijk wil de handtekeningen 19 december aanbieden aan de gemeenteraad.