Jan Durenkamp circa 1943
Volledig scherm
Jan Durenkamp circa 1943 © Collectie familie Durenkamp

Boek met herinneringen Jan Durenkamp aan laatste oorlogsdagen Herpt

Bevrijding 75 jaarHERPT - Het oorlogsdagboek dat Jan Durenkamp uit Herpt tussen 4 september en 6 november 1944 bijhield, wordt uitgegeven. Woensdagmiddag 23 oktober wordt het gepresenteerd tijdens een bijeenkomst in het plaatselijke dorpshuis.

Durenkamp was destijds assistent-directeur van de zuivelfabriek in  Herpt. Van begin september tot begin november maakte hij aantekeningen van wat er rond het dorp gebeurde. Er gebeurde veel. Begin september nog leek de bevrijding zeer nabij en deden de wildste geruchten de rond, maar dat liep anders. 

Frontlinie

Coöperatieve Zuivelfabriek St. Isidorus, Herpt, 1962
Volledig scherm
Coöperatieve Zuivelfabriek St. Isidorus, Herpt, 1962 © SALHA Beeldbank, WAA85670. Vervaardiger Fotograaf J. de Bont, Waalwijk

Herpt en omgeving kwamen midden in de frontlinie te liggen. Aan de ene kant de Duitsers die zich terugtrokken en daarbij de nodige vernielingen aanrichtten en van alles meenamen. Aan de andere kant rukten de Geallieerden vanuit het zuiden op, wat gepaard ging met beschietingen. Begin november werd Heusden bevrijd.

De twee zoons van Durenkamp brachten de aantekeningen van hun vader onder de aandacht van Streekarchief Langstraat Heusden Altena (Salha), die besloot er een boekje van te maken. De titel is ‘De laatste weken voor de bevrijding in Herpt en omgeving. Het oorlogsdagboek van Jan Durenkamp’.

De St. Trudokerk in Herpt, na de nacht van 4 op 5 november 1944
Volledig scherm
De St. Trudokerk in Herpt, na de nacht van 4 op 5 november 1944 © SALHA Beeldbank, HSD08497