Burgemeester Willemijn van Hees (Heuden).
Volledig scherm
Burgemeester Willemijn van Hees (Heuden). © Beeld Werkt

Burgemeester Heusden: ‘haal streep door álle evenementen’; Waalwijk en Loon op Zand vinden dit nog niet nodig

updateVLIJMEN - Burgemeester Willemijn van Hees vraagt de organisatoren van evenementen in de gemeente Heusden in een dringend advies álle evenementen tot en met maandag 16 maart af te gelasten. Dit om de verspreiding van het coronavirus beter een halt te kunnen toeroepen. Haar collega's Hanne van Aart (Loon op Zand) en Nol Kleijngeld (Waalwijk) vinden een dergelijke oproep nu nog niet nodig.

Volgens de woordvoerder van Van Hees handelt zij met haar oproep in lijn met wat de Veiligheidsregio's woensdag aan alle burgemeesters hebben geadviseerd en gevraagd. ,,Het is aan de burgemeesters zelf hoe ze daarmee omgaan.”

De drie Veiligheidsregio’s in Brabant verboden eerder deze week al evenementen met meer dan duizend bezoekers. Daarbij werd al opgeroepen tot ‘sociale onthouding'. Donderdagmiddag kwamen daar nog strengere, landelijke regels bij. Zo worden alle evenementen met meer dan 100 bezoekers afgeblazen en gaan sportwedstrijden niet door.

Volgens de woordvoerder van Heusden moet het dringende advies van Van Hees worden gezien in het verlengde van die eerdere oproep tot ‘sociale onthouding'. Dat wil zeggen zo min mogelijk (nieuwe) sociale contacten maken. ,,Het is dus niet zo dat Van Hees de afgekondigde maatregelen niet ver genoeg vindt gaan of zo.”

Quote

Het is ingrijpend. Maar het beteugelen van de verdere versprei­ding van het virus is een serieuze zaak, waarbij we allemaal onze verantwoor­de­lijk­heid moeten nemen

Willemijn van Hees, burgemeester Heusden

Van Hees zegt te beseffen dat het afblazen van evenementen en samenkomsten ingrijpend is. ,,Maar het beteugelen van de verdere verspreiding van het virus is een serieuze zaak, waarbij we allemaal onze verantwoordelijkheid moeten nemen. Dit om de mensen die kwetsbaar zijn zo goed mogelijk te beschermen; en om verdere maatschappelijke ontwrichting te voorkomen.”

Gezond verstand

Geldt de oproep ook voor bijvoorbeeld kerkdiensten en feestjes en partijen? ,,Het is aan mensen zelf om te beslissen wat ze doen met bepaalde activiteiten”, benadrukt de woordvoerder van Heusden. ,,We vragen mensen om een beoordeling in de geest van de oproep tot sociale terughoudendheid. Daar zit inderdaad wat ruimte in, dat klopt. In zijn algemeenheid geldt ‘gebruik je gezond verstand’ en neem de algemene hygiëneregels in acht.”

Mensen die willen overleggen, kunnen altijd contact opnemen met de gemeente, aldus de woordvoerder.

Waalwijk kiest nog niet voor publieke oproep

De Waalwijkse burgemeester Nol Kleijngeld kiest nog niet voor zo’n publiekelijke oproep als zijn Heusdense collega Van Hees. Toch dringt ook hij er bij inwoners en organisatoren op aan om hun verantwoordelijkheid te nemen en geen onnodige risico’s te nemen om het virus verder te verspreiden.

Kleijngeld: ,,We hebben zoveel mogelijk organisatoren van evenementen één op één benaderd. De meesten hebben zelf al het besluit genomen om hun activiteit te schrappen, zoals de carnavalsoptocht in Waspik en de Brabantse Junioren Badminton Kampioenschappen in Waalwijk.”

Volgens Kleijngeld worden mensen verder op de normale manier op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen en adviezen, via de pers en social media. ,,Als het nodig is, komen we naar buiten.”

Loon op Zand: nu overbodig

Burgemeester Hanne van Aart van Loon op Zand ziet op dit moment niet de noodzaak om inwoners en organisaties op te roepen kleinschalige evenementen af te gelasten.

,,Onze inwoners hebben de afgelopen twee weken laten zien dat zij uitstekend in staat zijn om de adviezen van de Veiligheidsregio op te volgen en zelf de afweging te maken om iets wel of niet te laten doorgaan. Of dat heroverweging nodig is. Ze weten ons ook goed te vinden bij twijfel, om advies in te winnen. De oproep zoals die nu in Heusden is gedaan, lijkt ons op dit moment voor ons dan ook overbodig.”

In Loon op Zand is inmiddels besloten de 4x4 beurs bij Experience Island (22 maart) te verplaatsen naar volgend jaar.

Al afgelast

Heusden heeft een streep gehaald door alle activiteiten die de gemeente zelf organiseert, zoals de opschoonactie Schone Maas van zaterdag 14 maart. Verder zijn al afgelast de Drunense Duinenloop, de opening van dorpshuis De Steeg in Haarsteeg en enkele activiteiten vanwege NL Doet. Museum Het Gouverneurshuis in Heusden sluit tijdelijk de deuren.