Wel is er regelmatig iets mis met de huisvesting van arbeidsmigranten, zegt Waalwijk. Bijvoorbeeld omdat rookmelders ontbreken. Foto ter illustratie
Volledig scherm
Wel is er regelmatig iets mis met de huisvesting van arbeidsmigranten, zegt Waalwijk. Bijvoorbeeld omdat rookmelders ontbreken. Foto ter illustratie © Merel Klijzing

Burgemeester Waalwijk neemt woorden terug: ‘Geen arbeidsuitbuiting of mensenhandel’

WAALWIJK - In Waalwijk is géén sprake van mensenhandel of uitbuiting van arbeidsmigranten. Burgemeester Nol Kleijngeld: ,,Door een fout in een brief is een verkeerd beeld ontstaan. 

Slechte huisvesting, te lage salarissen en te lange werkdagen. Bij controles  op uitbuiting en mensenhandel in Waalwijk is afgelopen maanden een groot aantal misstanden geconstateerd, zo schreef burgemeester Nol Kleijngeld begin dit jaar aan de raad. Een maand later neemt Kleijngeld die woorden terug. ,,Bij de huisvesting van arbeidsmigranten in Waalwijk is géén sprake van mensenhandel of uitbuiting.”

Flinke ommezwaai

Een flinke ommezwaai veroorzaakt door een fout in de brief aan de raad, beaamt de gemeente. Waalwijk controleerde vorig jaar samen met politie, inspectie en Belastingdienst bij 23 bedrijven. Op 18 locaties was het mis, zo liet de gemeente weten. Bij zes bedrijven bleek de huisvesting niet in orde, bij 12 bedrijven werd ‘voornamelijk’ arbeidsuitbuiting geconstateerd. En die mededeling had zorgvuldiger gemoeten, zegt Kleijngeld nu. ,,Bij vijf, zes bedrijven zou er wel eens iets mis kunnen zijn met de arbeidstijden of de salarissen en dat hebben we doorgeven aan de inspectie, die moeten daar verder naar kijken. De door ons geconstateerde overtredingen hadden vooral betrekking op de huisvesting, zaken als  brandveiligheid.” Rookmelders die ontbraken bijvoorbeeld of een meterkast die niet bereikbaar was. Geen mensenhandel dus. ,,Gelukkig niet”, zegt Kleijngeld. 

Quote

De brief had zorgvuldi­ger gemoeten. Er is hier geen mensenhan­del. Gelukkig niet.

Nol Kleijngeld, burgemeester Waalwijk

Toch vindt de burgemeester het zaak om goed te blijven controleren. ,,Ik heb dat de gemeenteraad ook beloofd. Uitbuiting van mensen is een belangrijk onderwerp en arbeidsmigranten zijn een kwetsbare doelgroep. Het kan mag niet zo zijn dat er over de rug van kwetsbare mensen hoge winsten worden gemaakt.”

In een tweede brief aan de raad zet Waalwijk het ontstane beeld van uitbuiting in Waalwijk nu recht. Politieke partijen wilden van de gemeente weten wat Waalwijk doet om de slachtoffers op te vangen. ,,Maar dat is dus niet aan de orde.” 

  1. Voorzitter medische staf ETZ kreeg corona, maar blikt alweer vooruit: ‘We moeten de zorg nu langzaam weer normaliseren’
    PREMIUM

    Voorzitter medische staf ETZ kreeg corona, maar blikt alweer vooruit: ‘We moeten de zorg nu langzaam weer normalise­ren’

    TILBURG - Vanuit zijn slaapkamer, geveld door corona, zag de voorzitter van de medische staf van het ETZ noodgedwongen hoe snel de wereld veranderde. Inmiddels is Edo Arnoldus terug aan het werk. Tijd om wat zaken op een rijtje te zetten. ,,We zitten nog middenin de coronacrisis. Toch dringt zich nu al de vraag op wanneer we de zorg weer wat kunnen gaan normaliseren.”