Volledig scherm
Aan de nieuwbouw van gilde St. Crispinus & Crispinianus in Waalwijk wordt nog hard gewerkt. © Jan van Groos

ChristenUnie Waalwijk verrast door nieuw gildegebouw: ‘Wie heeft dit besloten?’

WAALWIJK - Verbazing bij de ChristenUnie in Waalwijk over de bouw van een nieuw clubhuis voor gilde St. Crispinus & Crispinianus. Bouwbedrijf Kleijngeld bouwt op bedrijventerrein Haven Acht een clubhuis in opdracht van de gemeente. De ChristenUnie wil meer weten over het hoe en waarom.   

Want wanneer heeft het college de gemeenteraad geïnformeerd over de verplaatsing van het gildehuis? Wie gaat de bouw betalen? En mag het eigenlijk wel, een schietvereniging op die plek? 

Het oude clubhuis van het gilde moest plaats maken omdat het in de weg stond voor de aanleg van de nieuwe noordelijke randweg over het bedrijventerrein. Het nieuwe clubhuis komt een stukje verderop. ,,Vindt u deze locatie wel geschikt voor een gilde? Zijn er richtlijnen tot afstanden van schietverenigingen ten opzichte van de openbare weg?", zo wil fractievoorzitter Jan van Groos weten. 

Beschermheer

De ChristenUnie wil bovendien weten wie de vergunning voor de nieuwbouw heeft aangevraagd en wanneer de vergunning op de gemeentepagina is gepubliceerd. Burgemeester Nol Kleijngeld is beschermheer van het gilde. De ChristenUnie vraagt zich af of de ‘gedragscode integer handelen’ in acht is genomen. ,,In hoeverre is de burgemeester betrokken geweest bij de plannen?” 

Het college van burgemeester en wethouders moet, volgens de regels die daarvoor gelden, binnen zes weken antwoord geven op de vragen. De ChristenUnie verzoekt het college dringend om sneller, voor de zomervakantie, antwoord te geven. Anders overweegt de partij de gemeenteraad vervroegd bijeen te roepen voor een interpellatiedebat.