Volledig scherm
Het Huis van Waalwijk © Beeld Werkt

Commotie rond Huis van Waalwijk blijft: al ruim 1800 mensen steunen actie

WAALWIJK - De storm rond het Huis van Waalwijk is nog niet gaan liggen. Inmiddels hebben ruim achttienhonderd mensen de petitie ondertekend om het hele complex open te houden voor publiek.

De gemeente Waalwijk probeert de onrust wat weg te nemen. Het is volgens het college helemaal nog niet zeker dat de kelderverdieping van het Huis van Waalwijk in handen komt van schoenenbedrijf Nubikk, zoals gevreesd. ,,Er zijn nog geen contracten getekend”, benadrukt het.

Grote zorgen

Of de kou daarmee uit de lucht is, is nog zeer de vraag. De stichting Huis van Waalwijk maakt zich grote zorgen over de toekomst van het monumentale complex aan het Raadhuisplein. Volgens haar heeft de gemeente serieuze plannen om de kelder te verhuren aan het snel groeiende Nubikk, dat zijn hoofdkantoor in de zijvleugel heeft.

Nu maken de Stichting Huis van Waalwijk en Heemkundekring De Erstelinghe nog volop gebruik van deze ruimte, naast de hoofdetage en eerste verdieping van het gebouw. Zo trok het Huis van Sinterklaas de afgelopen weken zevenduizend bezoekers.

Quote

Er zijn nog geen besluiten gevallen. Nog niets is in kannen en kruiken

Woordvoerder gemeente Waalwijk

De stichting vreest dat Sinterklaas wellicht volgend jaar niet meer op deze plek terecht kan. Ook andere activiteiten zouden op de tocht staan, als de kelderverdieping daadwerkelijk naar een commerciële partij gaat. De gemeente wijst erop dat de overeenkomst met het Huis van Waalwijk is verlengd met een jaar tot 31 december 2020. ,,Er verandert dus voorlopig niets.”

Volledig scherm
Het Huis van Sinterklaas trok de afgelopen weken duizenden bezoekers. De kelderverdieping van het complex werd bij dit evenement intensief gebruikt. © Roel van der Aa

Waalwijk voert de komende tijd verder overleg met alle gebruikers van het zogeheten Kropholler-ensemble. De gemeente ziet kansen om nog meer mensen naar deze beeldbepalende plek te lokken. Vooral het nieuwe schoenenmuseum dat eind 2021 de deuren opent, moet een publiekstrekker worden. 

Maar de gemeente wil meteen naar de toekomst en invulling van het hele monumentale complex kijken. ,,Maar er zijn nog geen besluiten gevallen. Nog niets is in kannen en kruiken.”

Quote

Heel veel mensen steunen onze actie. Ze zien graag sociaal-culturele activitei­ten in zo'n uniek moment als dit

Theo Vugts, Voorzitter stichting Huis van Waalwijk

De stichting zet het protest wel door. ,,Heel veel mensen steunen onze actie”. aldus voorzitter Theo Vugts. ,,En dat worden er meer. De mensen zien graag sociaal-culturele activiteiten in zo’n uniek monument als dit. Dit is zo belangrijk voor een levendig centrum.” 

De petitie wordt donderdag 19 december overhandigd aan de gemeente. De stichting hoopt dat de politiek zich in de discussie mengt. D66 heeft inmiddels al vragen gesteld over de kwestie.