Volledig scherm
© ROBIN UTRECHT

Controles in Heusden: van alles niet in de haak

HEUSDEN - Medewerkers van de gemeente Heusden, de politie en de Belastingdienst hebben bij drie bedrijven in de gemeente controles uitgevoerd op naleving van verschillende wetten en regels. Daarbij zijn diverse overtredingen geconstateerd. 

De instanties willen op dit  moment niet zeggen waar is gecontroleerd. Over de aard van de overtredingen willen ze alleen kwijt dat het gaat om overtredingen op het gebied van milieu, bestemmingsplan, strafrecht en op het terrein van wapens en munitie. 

Er is een boete uitgedeeld omdat was geknoeid met de gasmeter.  Ook zijn gestolen spullen aangetroffen, maar wat voor goederen het betreft wordt op dit moment niet bekendgemaakt. De herkomst van een aantal spullen wordt nog onderzocht. De Belastingdienst onderzoekt enkele ‘fiscale onvolkomenheden'. 

De controles zijn dinsdag uitgevoerd, naar aanleiding van signalen dat verplichte regels niet werden nageleefd.

Big data

Ruim een jaar geleden voerde Heusden in samenwerking met andere overheidsdiensten een grote controle uit bij een aantal autobedrijven in vooral de omgeving Drunen en Nieuwkuijk. Bij acht bedrijven bleek het nodige mis. Daar waren zaken bij die het 'daglicht niet konden verdragen’, zoals toenmalig waarnemend-burgemeester Roel Augusteijn destijds zei. 

Het ging toen om onder meer illegale bewoning door arbeidsmigranten, opslag van materialen voor growshops en milieu-overtredingen. 

Heusden besloot tot deze controles na het koppelen en naast elkaar leggen van allerlei gegevens, de aanpak via ‘big data'.

Tien auto's

In juni vorig werd bij een zogeheten integrale controle in Oudheusden beslag gelegd op tien auto's en de inboedel van een woning. Verder werd voor 600 euro aan openstaande boetes geïnd en werden voor diverse verkeersovertredingen 25 bekeuringen uitgedeeld. Ook bleek op enkele adressen sprake van uitkeringsfraude.