Volledig scherm
Marina Bilterijst groeide op in Drunen. Na vijf jaar dansen in New York, werkt ze nu weer in Nederland. Deze maand geeft ze workshops in Kunstencentrum Waalwijk. © Tanya Ghosh

Danseres Marina Bilterijst voor even terug in Waalwijk

WAALWIJK - Danseres Marina Bilterijst uit Drunen, die vijf jaar danste in New York, keert terug naar haar roots. Zondag 21 oktober geeft ze workshops in Kunstencentrum Waalwijk. 

Na vijf jaar New York is Marina Bilterijst (27) terug op Nederlandse bodem. De danseres uit Drunen danst tegenwoordig bij Krisztina de Châtel in Amsterdam. ,,Op een gegeven moment moest ik een keuze maken. Blijf ik in Amerika, of ga ik terug naar Europa, Nederland?" Het werd Nederland. Want ook al was New York een fantastisch avontuur. ,,Het leven in Nederland is fijn, simpeler. En hier is mijn familie."

Bilterijst zette haar eerste danspassen bij kunstencentrum De Aleph in Drunen. Ze was acht toen ze begon. Haar docente had het snel gezien. ,,Je hebt talent, zei ze. Je moet zoveel mogelijk gaan dansen, zoveel mogelijk lessen volgen."

Quote

Dansen is mijn passie. Ik kan er geen genoeg van krijgen.

Marina Bilterijst, danseres

Tot haar vijftiende danste Bilterijst drie dagen in de week bij De Aleph en twee dagen in de week bij het kunstencentrum in Waalwijk. Nooit werd het haar teveel. ,,Dansen is mijn passie. Ik kan er geen genoeg van krijgen."  

Workshops in Waalwijk

Zondag 21 oktober keert Bilterijst terug naar die danstijd uit haar jeugd. Bij De Aleph gaf ze al eens eerder workshops, nu is Kunstencentrum Waalwijk aan de beurt. ,,Het is ontzettend leuk dat ik het dansvak en mijn passie nu kan overbrengen aan andere leerlingen op de plek waar ik zelf de basis heb gelegd voor mijn carrière."

Bilterijst volgende opleidingen bij de Fontys Dansacademie en Codarts, Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam. Daarna vertrok ze naar New York. ,,Aanvankelijk voor zes maanden, maar het werden vier jaar." Een mooi maar ook een zwaar leven, beaamt Bilterijst. ,,Het is een harde wereld. Je moet altijd blijven knokken. Je bent nog bezig met het ene project als je alweer auditie doen voor een volgend project. Maar het is erg de moeite waard."

In Waalwijk geeft Bilterijst drie workshops, vanaf 10 en 14 jaar en een voor 16-plus. ,,Het wordt een energieke les met veel oefeningen om de techniek te verbeteren. En we zullen de hele ruimte gebruiken om te dansen."

Volledig scherm
Marina Bilterijst zette haar eerste danspassen bij kunstencentrum De Aleph in Drunen. Nu danst Bilterijst bij Krisztina de Châtel in Amsterdam. © Tanya Ghosh